Megszállták az AC Milan focicsapatának irodáit az olasz pénzügyőrök kedden annak a nyomozásnak a keretében, mely a csapat 2022-es eladásával kapcsolatos szabálytalanságok miatt indult.

A csapatot akkor az amerikai Elliot Management nevű fedezeti alap adta el a RedBird nevű magántőkealapnak, de az ügyészség szerint a csapat irányítása a tranzakció után is az Elliotnál maradt.

AC Milan v Empoli FC - Serie A TIM
Fotó: NurPhoto via AFP

A Financial Times birtokába került házkutatási parancs szerint a klub vezérigazgatója Giorgio Furlani és elődje, Ivan Gazidis csalárd módon leplezte el a csapat valódi tulajdonosi struktúráját, melyet meg kellett volna osztania az olasz labdarúgó-szövetséggel. A dokumentum szerint 

az AC Milan felvásárlását szolgáló források többsége egy olyan befektetési eszközből ered, mely nem a RedBirdhöz tartozik, ami felveti annak a gyanúját, hogy gyakorlatilag az Ellliot irányítja még mindig a csapatot.

Az iratok szerint ráadásul az Elliot közvetett módon a francia Lille csapatát is kontrollálja, ami az ügyészek szerint megszegi az európai labdarúgó-szövetség, az UEFA szabályait.

Az Elliot szerint a vádak hamisak és az alap állítja, hogy a két évvel ezelőtti eladás óta nem ellenőrzi az AC Milan focicsapatát. A RedBird ugyancsak tagadja a vádakat, melyek az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) felé benyújtott és más, korábban az olasz nyomozók által lefoglalt iratokon alapulnak.

A focicsapat szóvivője megerősítette a razzia tényét, és elmondta, hogy a klub együttműködik a hatóságokkal.

A 2022-es tranzakció során a RedBird 1,2 milliárd euróért vette meg az AC Milant, amihez az Elliot 600 millió eurós úgynevezett eladói kölcsönt biztosított. A RedBird a csapat megvétele után nevezte ki Furlanit a klub vezérigazgatójává. Az üzletember korábban az Elliotnál dolgozott portfóliómenedzserként. A csapat elnöke, Paolo Scaroni pedig még akkor szerezte a pozícióját 2018-ban, amikor még az Elliot volt a tulajdonos.

A nyomozás az AC Milan egyik korábbi befektetője, a luxemburgi Blue Skye keresete nyomán indult, melyet a Blue Skye közvetlenül a 2022-es adásvétel után nyújtott be.