Sportgazdaság

Ők a legjobban fizetett fiatal sportolók

A futball és a kosárlabda a világ talán két legnépszerűbb sportja, és mindkét területen vannak olyan fiatal sztárok, akik már most a világ legjobban fizetett sportolói között vannak. Mbappé vezetésével a legjobban fizetett fiatal sportolók tavaly összesen 319,5 millió dollárt kerestek.

Sokak szerint a francia válogatott sztárcsatára, Kylian Mbappé nyáron a Paris Saint-Germainből átigazol a Real Madridhoz. Amennyiben ez megvalósul, úgy egy újabb legendás összegű átigazolásnak lehetünk tanúi, ugyanis már 2022-ben is arról beszéltek, hogy átvándorolhat a spanyol csapathoz, viszont két dolog marasztalta a focistát: Emmanuel Macron francia elnök személyes könyörgése, valamint egy új szerződés, mely évi 90 millió dollárt (32 milliárd forint) ígért neki. Ez az összeg elegendő is lett ahhoz, hogy Mbappé a világ hatodik legjobban fizetett sportolója legyen, a 25 év alatti fiatal sportolók között pedig az első.

A fiatal sportolók sem keresnek rosszul

A világ 50 legjobban fizetett sportolója között mindössze öten vannak, akik 25 évesek vagy annál fiatalabbak: ők az elmúlt egy évben összesen 319,5 millió dollárt (113,8 milliárd forint) zsebeltek be, beleértve azt a 250,5 millió dollárt (89,3 milliárd forint), amely fizetéseikből és bónuszaikból adódik össze – írja a Forbes. A fennmaradó 69 millió dollárt (24,6 milliárd forint) a jóváhagyások, a megjelenések, az engedélyek, az emléktárgyak és az általuk vezetett vállalkozások jelentik. 

Ők a világ legjobban fizetett 25 év alatti sportolói:

1. Kylian Mbappé, 110 millió dollár (39,2 milliárd forint)

Függetlenül attól, hogy Mbappé melyik csapatot segíti győzelemre a következő szezonban, a Paris Saint-German csatára továbbra is az egyik legkeresettebb játékos marad a futball világában. 2020-as debütálása óta, 21 évesen bekerült a Forbes 50 legjobban fizetett sportolójának listájára is és

  • a Nike-val,
  • az Oakley-vel,
  • a Hublottal és
  • a Diorral

való együttműködése miatt rajta is marad. A sporttevékenységért kapott fizetése még mindig a legmagasabb a szakmában, ezt egyedül Cristiano Ronaldo múlja felül az Al-Nasszrral kötött szerződésével.

Haaland (jobbra) 2027-es átigazolása már most beszéd tárgyát képezi / Fotó: AFP

2. Erling Haaland, 61 millió dollár (21,7 milliárd forint)

A Manchester City csatárának történelmi első szezonja volt a Premier League-ben: beállította az egy szezonban szerzett legtöbb gól rekordját. A futballvilág egyik új arcaként a 23 éves norvég hatalmas Nike-szerződést és az EA SPORTS FC24 videojáték borítóját tudhatja magáénak, valamint több divat (Dolce & Gabbana) és fitnessz (Prime Hydration) márka támogatását. 

Haaland szerződése a Manchester Cityvel 2027-ig szól, 

idén márciusban viszont a rajongók számára nem megnyugtató választ adott egy átigazolási kérdésre: „soha nem tudhatod, mit hoz a jövő” – mondta a focista.

Doncic (balra) saját produkciós cége volt szlovén válogatottjáról készített rövid dokumentumfilmet / Fotó: AFP

3. Luka Doncic, 55,1 millió dollár (19,6 milliárd forint)

A Dallas Mavericks kosárlabdása tavaly indította el saját produkciós cégét, első projektje pedig egy rövid formátumú dokumentumfilm volt, amely Doncic szlovén válogatottját követte a FIBA kosárlabda-világbajnokság idején. Doncic Nike Jordan márkáját, a sportkártya-gyártó Paninit és a Szlovén Idegenforgalmi Hivatalt képviseli. Pénzének nagy részét a 2022-ben aláírt Supermax szerződéshosszabbításnak köszönheti, és ha a Dallas Mavericksnél marad, akkor a következő hosszabbításkor több mint 350 millió dollár értékű ötéves szerződésre számíthat.

Young (balra) 2023-ban indította el saját podcastjét és vásárolt részesedést a Major League Pickleball csapatban / Fotó: AFP

4. Trae Young, 47,3 millió dollár (16,9 milliárd forint)

Az Atlanta Hawks 25 éves mesterlövésze nemrég írt alá egy supermax-hosszabbítást, melynek köszönhetően fizetésre 2026–2027-re szezononként közel 49 millió dollárra emelkedik. A pályán kívül tavaly nyáron elindította saját podcastját, szeptemberben pedig

 kis részesedést vásárolt egy Major League Pickleball csapatban, 

hogy hosszú távú szponzori szerződéseket kössön az Adidasszal és a Sprite-tal.

Los Angeles Lakers v New Orleans Pelicans - Play-In Tournament
Williamson / Fotó: Getty Images

5. Zion Williamson, 46,1 millió dollár (16,4 milliárd forint)

A New Orleans Pelicans támadójának fizetési napjai szorosan az egészségi állapotához kötődnek. Miután a 2022–2023-as szezonban mindössze csak 29 meccset játszott, érvénybe lépett a szerződés egyik kikötése, miszerint Williamson ötéves, 197 millió dolláros hosszabbítása a 2024–2025-ös szezon után már nem garantált. Williamson továbbra is magas támogatási díjat számít fel olyan szponzorok számára, mint a Gatorade, a Mountain Dew és a Nike's Jordan Brand, amely áprilisban adta ki a Zion 3 nevű cipőjét, amit a kosaras számára készítettek.

 

 

kylian mbappé kosárlabda luka doncic futball fizetés
Kapcsolódó cikkek