BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar fiatalok is rákaptak az illegális streamre

Több millió európai néz illegálisan sporteseményeket és vásárol hamisított sportfelszereléseket, ez pedig 850 millió euró kárt okoz a gyártóknak – állítja az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala. A jelenség Magyarországon is jellemző.

Magyarország polgárainak 6 százalék nézett vagy streamelt illegális online forrásokból származó sporttartalmakat: a 15–24 év közötti fiatalok körében ez az arány 17 százalék volt – közölte az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO). A teljes lakosság 12 százaléka nézett vagy streamelt illegális online forrásokból származó tartalmakat sportesemények megtekintése céljából. Az unión belül Bulgáriában a legelterjedtebb ez a gyakorlat, ahol a válaszadók 21 százaléka ismerte el, hogy illegális online forrásokat használt sportesemények megtekintésére; ezt követi Görögország 20, Írország és Spanyolország 19-19, Luxemburg pedig 18 százalékkal.

hamisítás, stream
Az illegális stream mellett a hamisítás ellen is fellépnek a hatóságok / Fotó: EUIPO

Az EUIPO tanulmánya szerint a teljes népességhez viszonyítva a 15 és 24 év közötti, fiatalabb polgárok kétszerese számolt be arról, hogy jogellenesen férnek hozzá online sporteseményekkel kapcsolatos tartalmakhoz. A bolgár fiatalok körében a legvalószínűbb (47 százalék) a sportesemények illegális streamelése, ami jóval meghaladja a 27 százalékos uniós átlagot; őket Spanyolország és Görögország követi 42-42, Szlovénia 39, és Írország 34 százalékkal.

Az EUIPO szerzői jogi online jogsértésekről szóló tanulmánya szerint a streaming az illegális televíziós tartalmakhoz való hozzáférés legnépszerűbb módszere – az EU-ban a kalózkodás 58 százaléka streaming, 32 százaléka pedig letöltés formájában történik.

A hivatal adatai szerint az unióban a hamisított sportfelszerelések miatt a gyártók évente 850 millió euró forgalomkiesést szenvednek el, ami az ágazaton belüli teljes értékesítés 11 százaléka. Ez a számadat nem tartalmazza az olyan sportruházatokat, mint például a hamisított futballmezek vagy sportcipők, amelyek a hamisított ruházati cikkek tetemes részét teszik ki Európában – becslések szerint évente összesen 12 milliárd euró értékben. Az EUIPO adatai szerint a 15–24 év közötti magyarok 7 százaléka tudatosan vásárolt hamisított sportfelszerelést az interneten.

A hatóságok Európa-szerte nyolcmillió hamisított luxus- és sportszert és/vagy eszközt kutattak fel és foglaltak le, amelyeknek a becsült kiskereskedelmi értéke 120 millió euró.

A nemzetközi sportesemények szezonjának kezdetekor az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) „Play Fair” (Játsszunk sportszerűen) néven kampányt indít, amelyben arra ösztönzi a szurkolókat, hogy a hivatalos közvetítéseket nézzék és engedélyezett árucikkeket vásároljanak. A legnagyobb pénzügyi veszteségeket Franciaország, Ausztria és Hollandia szenvedi el, egyenként több százmillió euró értékben, de arányaiban a legnagyobb veszteségek Romániában, Litvániában és Magyarországon keletkeznek, mivel a hamisított sportfelszerelések az összes elmaradt értékesítés akár 20 százalékát is kiteszik ezekben az országokban.

Évekig illegális streamingszolgáltatást üzemeltetett három magyar férfi

Több mint száz magyar nyelvű csatorna műsorát kínálták.

A hamisítás súlyos gazdasági és társadalmi következményekkel jár. A bevételkiesés és a munkahelyek megszűnése mellett a vállalatok a gyengébb minőségű másolatok miatt a márka hírnevének romlását tapasztalják, így egyre szkeptikusabbak az innovációba történő beruházások megalapozottságával kapcsolatban.

A hamisított áruk emellett súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek a fogyasztók számára, és nem felelnek meg az európai egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi normáknak.

A hamisított sportfelszerelések kritikus pillanatokban meghibásodhatnak, továbbá mérgező vagy veszélyes összetevőket is tartalmazhatnak.

A „Fake Star” művelet keretében – amely a jól ismert márkák jogait sértő hamisított áruk ellen irányuló kezdeményezés – a hatóságok Európa-szerte 8 millió hamisított luxus- és sportcikket derítettek fel és foglaltak le, ami a 2023-ban lefoglalt 14 millió hamisított terméknek majdnem a fele. A hamisított sportcikkek között voltak textíliák, lábbelik, címkék, bőráruk és ruházati kiegészítők, köztük sportcipők és sportruházat, amelyek becsült kiskereskedelmi értéke 120 millió euró. 

Átlag 105 ezer forintot költenek a magyar hobbifutók a szenvedélyükre

Egy futó átlag 32 ezer forintot költött az utóbbi egy évben futóruházatra és nagyjából ugyanennyit kiegészítőkre. Erre jönnek a versenydíjak.

A művelet során 264 embert tartóztattak le a hamisítványokkal összefüggésben. Összesen 552 611 lábbelit, 1,14 millió sportruházati cikket, valamint közel 5,5 millió hamis logóval ellátott címkét derítettek fel. A lefoglalások megerősítik, hogy a hamisított termékek nagy része Európában nyeri el végleges formáját, ahol a hamisított logókat címkézetlen termékekre helyezik fel.

A jelentés aktualitását adja, hogy idén Európa lesz a sport nemzetközi központja. 

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság, a Tour de France, illetve a párizsi olimpiai és paralimpiai játékok lesznek a legjelentősebb események. Az EUIPO jelentése szerint az élő események illegális közvetítésének problémája egzisztenciális jelentőségű a sport finanszírozása szempontjából. A szellemitulajdon-jogokból származó bevételeket a szolidaritás alapján újra elosztják a sportmozgalom és a sportolók között. Idézik Emma Terho, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének korábbi szavait: „Ha a szurkolók illegális közvetítéseken keresztül néznék az élő sporteseményeket, az olimpiai mozgalom egész, szolidaritáson alapuló finanszírozási modellje veszélybe kerülne. A médiajogok elveszítenék értéküket, így a médiajogok birtokosai nem vásárolnának többé médiajogokat, ami messzemenő következményekkel járna az egész olimpiai mozgalom finanszírozására nézve.”

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.