BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
firo: 06.02.2024, football, football: 2023/2024, EM Euro 2024 adidas ball match ball of the European Championship with the name Fussballliebe Studio, high-speed photography, Holly Holi color powder powder

Mennyit ér az Eb-arany? Ki a legsikeresebb játékos? Itt van tíz érdekesség az Európa-bajnokságról

Ki az Európa-bajnokság örök gólkirálya? Ki volt a legidősebb játékos, aki pályára lépett a kontinensviadalon? Mennyi pénzt kap a torna győztese? Tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az Európa-bajnokságról.

Európa Eb-lázban ég, hiszen már itt van a nyakunkon az idei kontinenstorna. Összegyűjtöttünk tíz érdekességet az Európa-bajnokságok történetéből.

European Football Championship - International Broadcast Center
Foci-Eb 2024
Mennyit ér az Eb-arany? Ki a legsikeresebb játékos? / Fotó: AFP

Magyarország június 15-én, szombaton kezdi meg a menetelést a 2024-es Európa-bajnokságon Svájc ellen. Negyvenezer honfitárunk utazott Németországba, hogy buzdítsa a nemzeti tizenegyet a megmérettetésen, ahol akár igazi fekete ló is lehet a Marco Rossi vezette gárda. A magyar válogatott az egyik legjobb formában lévő csapat a tornán, Szoboszlai Dominik pedig az Eb egyik legértékesebb játékosa.

Mennyi pénzt ér az Eb-arany?

A pénteken kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság győztese nemcsak a serleggel lesz gazdagabb, a verseny eurómilliókért is zajlik. 

A végső győztes több mint 11 milliárd forintot vihet haza. 

A válogatottak már a részvételért is több mint 3,5 milliárd forintot kapnak, a csoportmérkőzéseken a győzelemért további 394 millió forint, döntetlenért pedig 197 millió forint jár.

A nyolcaddöntő résztvevői további 591 millió forintot, a negyeddöntőbe jutott csapatok pedig újabb 990 millió forintot kapnak. A legjobb négy közé jutást másfél milliárd forinttal honorálják, a finálé vesztese 2 milliárd forinttal vigasztalódhat. Az Európa-bajnok jutalma több mint 3 milliárd forint.

A kontinensviadalon ugyanúgy 130 milliárd forintot oszt szét az európai szövetség (UEFA), mint három évvel ezelőtt.

Hányszor jutott ki Magyarország az Európa-bajnokságra?

Az idei a 17. Európa-bajnokság és egyben az ötödik torna, amelyen Magyarország is részt vesz. Először az 1964-es spanyolországi Eb-n voltak ott a magyarok, és egyből a bronzéremig meneteltek. 1972-ben Belgiumban a negyedik helyet szerezte meg a válogatott. Ezt követően 44 évig nem sikerült kiharcolni a részvételt az Európa-bajnokságokon. 2016-ban a nyolcaddöntőig jutott a csapat, 2021-ben pedig a csoportkörben búcsúzott.

20240608-jatekosok-leköszönnek-Debrecen-KA_2
Fotó: Kiss Annamarie

 

Melyik országok jutottak ki a legtöbbször az Eb-re?

Szinte állandó résztvevőnek számít az Európa-bajnokságokon Németország, az eddigi 16 kontinensviadalból 13 alkalommal volt ott a mezőnyben. Ezeken három aranyérmet szerzett a Nationalelf. A második leggyakoribb résztvevő Oroszország 12 nekifutással. Az 1960-as első tornát pont Oroszország nyerte, bár akkor még Szovjetunióként. A dobogó harmadik fokára Spanyolország állhat fel 11 részvétellel és három bajnoki címmel.

Germany - Turkey
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

 

Hányszor volt címvédés az Európa-bajnokságon?

Az Eb-történetében eddig egyetlenegyszer fordult elő, hogy egy ország megőrizte az aranyérmét. Spanyolország 2008-ban és 2012-ben is Európa csúcsára ért. A legutóbbi, 2021-es Eb-t Olaszország nyerte, de idén nem a legesélyesebbek között tartják számon a címvédőt. A fogadóirodáknál általában az angol vagy a francia válogatott számít a legesélyesebbnek.

Hányszor nyerte meg eddig a házigazda a foci-Eb-t?

Meglepő, de a házigazdák nem szerepelnek túl fényesen az Európa-bajnokságokon. Eddig összesen háromszor fordult elő, hogy a rendező ország hódítsa el a trófeát. Legutóbb 1984-ben fordult ez elő, akkor Franciaország volt képes a bravúrra. Előtte 1968-ban Olaszország örvendeztette meg a hazai drukkereket, illetve 1964-ben Spanyolország volt rá képes. Németország meglepő módon most másodszor rendez Eb-t.

Ezekben a stadionokban játsszák a 2024-es németországi Eb meccseit / Fotó: MTI

 

Melyik játékos játszott a legtöbb Eb-meccsen?

A portugál válogatott ötszörös aranylabdása, Cristiano Ronaldo 25 mérkőzéssel vezeti a labdarúgó-Európa-bajnokságok örökranglistáját. Rajta kívül a spanyol Iker Casillas az egyetlen játékos, aki öt Európa-bajnokságon vett részt, igaz, 2000-ben és 2016-ban nem lépett pályára. Összesen 21 olyan labdarúgó van, aki négy kontinensviadalon is játszott, közülük a horvát Luka Modric, valamint a portugál Pepe és Joao Moutinho aktív.

Fotó: AFP

 

Ki az Európa-bajnokságok gólkirálya?

A több lehetőség több gólt is jelent, legalábbis az Európa-bajnokságokon. Ronaldo nemcsak a legtöbb meccsen lépett pályára az Eb-ken, hanem a legtöbb gólt is szerezte. A portugál klasszis öt Európa-bajnokságon szerepelt, ezeken 14 gólt rúgott.

Ki az Eb legidősebb játékosa?

A 108-szoros magyar válogatott játékos, Király Gábor lépett pályára a legidősebben az eddigi Európa-bajnokságokon. A kapus 2016. június 26-án 40 évesen és 86 naposan állt a kapuban Belgium ellen, ahol ugyan négy gólt kapott, de a nevét így is beírta a történelemkönyvekbe.

A 2024-es foci-Eb-n okoslabda gurul majd a pályán

Az idei Európa-bajnokságra az Adidas tervezte a labdát, amely a Futballszerelem nevet kapta. Az idei játékszert a gyártó olyan szenzorokkal szerelte fel, amelyek segítik a videóbíró döntését.

firo: 06.02.2024, football, football: 2023/2024, EM Euro 2024 adidas ball match ball of the European Championship with the name Fussballliebe Studio, high-speed photography, Holly Holi color powder powder
Fotó:  AFP

A labdát a környezettudatosság jegyében alkották meg újrahasznosított poliészter és vízbázisú festék felhasználásával. A szervezők szerint a labda díszítése a fekete-fehér és színes – piros, kék, narancssárga, zöld – szárnyformákkal, ívekkel, valamint pontokkal az Eb energiáját tükrözi. A tornának otthont adó városok neve és a stadionok illusztrációja is megjelenik rajta. A tíz rendező város mindegyike 900 labdát kapott a német sportszergyártótól, hogy szétossza őket a helyi iskoláknak.

Az eredeti labdát 45 ezer forintért hozták forgalomba Magyarországon.

Mit kell tudni az Eb-serlegről?

Az Európa-bajnokság győztese a Henri Delaunay-kKupát emelheti a magasba. A trófea 2008 óta képviseli a sikert az Eb-ken. A londoni Asprey ékszerészet készítette több mint 12 millió forintért.

A korábbi aranyérmesek az 1960-as, első Eb óta mindig ugyanazt a kupát emelhették a magasba. Az új serleg nagyon hasonlít elődjére, igazán csak a mérete változott.

Ezüst talapzata szélesebb lett, hogy a nagyobb súlyt jobban elbírja. Az új kupa magassága 60 centiméter, tömege nyolc kilogramm, így csaknem egyharmadával nagyobb és két kilóval nehezebb lett. Az eddigi Európa-bajnokokat a hátuljára gravírozták, míg a régi serlegen a talapzaton sorolták fel a győzteseket. A vándorserlegről aktuális tulajdonosa készíttethet másolatot, amelynek azonban egyötödével kisebbnek kell lennie.

A kupa névadója, Henri Delaunay a francia szövetség titkára volt, ő javasolta az Eb megrendezését.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.