Idén ősszel ötéves a Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatójához, a K&H Csoporthoz tartozó Start it @K&H elnevezésű inkubátorprogram, amelyet egyrészt azért hoztak létre, hogy növeljék a vállalkozói kedvet itthon, másrészt a nagy fejlődési potenciállal rendelkező startupoknak networking lehetőséget kívántak biztosítani.

A K&H-székház auditóriumában megtartott sajtótájékoztatón Németh Balázs, a kereskedelmi bank innovációs vezetője arról beszélt, kezdetben nem tudták, pontosan mire számítsanak, ráadásul 2017-ben szó sem volt pandémiáról, gazdasági visszaesésről, és az Egyesült Királyság is még az tagja volt. Hangsúlyozta, 

eddig sem finanszíroztak senkit, éppen ezért szolgáltatásukért nem is kértek semmit cserébe

– a hangsúly náluk továbbra is a lehetőségek, körülmények megteremtésén, így közösségi irodák létrehozásán, illetve a mentoráláson van.

Future,Food,-,Dried,Cricket,-,Protein,Rich,Diet,Isolated, tücsök, liszt, tücsökliszt, cricket flour,  Future food - dried cricket - protein rich diet isolated on white background Future food - dried cricket - protein rich diet isolated on white background
A tücsökliszt vasban, rostban és esszenciális aminosavakban is gazdag. Fotó: Shutterstock

Lóska Gergely, a K&H üzleti banki támogatás és tanácsadás vezetője, a Start it @K&H csapatainak mentora is megerősítette, hogy a startupok sok kihívással néztek, néznek szembe, de az indulás óta eltelt első fél évtized mindenképpen sikeresnek mondható.

A Start it @K&H inkubátorprogramban részt vevő új vállalkozások

eddig 7 milliárd forint tőkét vontak be,

többen közülük az RTL-en futó Cápák között című üzleti showműsorban is szerepeltek. Az öt év alatt több mint 400 jelentkező pályázatát bírálták el, jelenleg 24 aktív csapatuk, hét nemzetközi és két belföldi irodájuk van. A program 65 százalékos sikerrátát tudhat magáénak, azaz az alapítás után egy évvel a startupok több mint fele még működik.

Az Egyesült Államokban terjeszkedő magyar startup hódítaná meg a társasjátékpiacot

A cél az volt, hogy olyan játékot alkossanak, amelynek köszönhetően az emberek a szabadulószobák élményét vihetik haza.

A 15 újonnan csatlakozó vállalkozás közül Németh a Cricks névre hallgató projektet emelte ki, amely során 

emberi fogyasztásra alkalmas rovarlisztet állítanak elő.

A Cricks célja a magas fehérjetartalmú élelmiszerek alapjául szolgáló hazai tücsökfarm létesítése mellett az innovatív tenyésztéstechnológia kidolgozása, valamint tenyésztett egyedekből készült vasban, rostban és esszenciális aminosavakban gazdag tücsökliszt széles körű értékesítése.

A Start it @K&H-nál a nemi egyenlőség és egyenrangúság jegyében a válogatási elveknél figyelembe veszik a fenntarthatóságon kívül azt is, hogy melyik startup női alapítású.