Startup

Csökkenthető a rezsiköltség egy magyar fejlesztéssel

A BKV-t is a partnerei között tudó Wenerate 250 millió forint tőkét vont be energiamenedzsment-szoftverének fejlesztésére és értékesítésére – a működési központ Magyarország marad, de hosszabb távon nem a hazai piacra fókuszálna elsősorban.

Összesen 250 millió forint tőkét vont be magvető fázisban az MFB csoporthoz tartozó Hiventures kockázatitőkealap-kezelőtől a Wenerate szoftverfejlesztő cég. Termékük egy energiamenedzsment-szoftver, a megkapott forrást ennek az értékesítésére és fejlesztésére fordítják – tájékoztatta a VG-t a száz százalékban magyar hátterű vállalat ügyvezetője és társalapítója, Havas Márton. Elmondta: a fejlesztésük amellett, hogy gyűjti és elemzi az energiafogyasztáshoz kapcsolódó adatokat, biztosítja a jogszabályi megfelelést a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeleteinek, beleértve az almérési és energetikai szakreferensi kötelezettségeket. Általa csökkenthető és optimalizálható a rezsiköltség.

Havas Márton, Wenerate
Havas Márton szerint fejlesztésükkel csökkenthető és optimalizálható a rezsiköltség.
 Fotó: Wenerate 

A szakértő szerint azok a cégek veszik igénybe a szolgáltatást, amelyek nagy energiafogyasztók, például a műanyag-, fém-, autó- és faipari szereplők. A Wenerate elsősorban a gyártással foglalkozó kis- és középvállalkozásokat célozza termékével, amelyek közül – a korai fázis ellenére – harmincnál is több ügyfelük van.

Egyik első felhasználójuk a BKV Zrt. volt, és olyan további partnereket is fel tudnak mutatni, mint a fővárosi Vígszínház és Katona József Színház vagy a Pápai Vízmű Zrt.

A startup havidíjas előfizetéssel kínálja a szoftvert, amelyhez igény esetén hardvert is biztosít, továbbá a MEKH által jóváhagyott almérőket telepíti és üzemelteti. A szolgáltatás ára száz eurótól kezdődik, a devizaválasztás oka az árfolyamkockázatok elkerülése itthon és külföldön egyaránt.

A legnagyobb probléma, hogy a vállalatok még mindig csupán a havi energiaszámlákból tájékozódnak, 

pedig a jelenlegi krízisben ennél részletesebb, nagyobb felbontású adatokra lenne szükségük, gépekre, időpontokra leosztva ahhoz, hogy optimálisan használják fel erőforrásaikat, hiszen csak az adatok elemzésével akár 5 százalék megtakarítás érhető el” – mutatott rá Havas Márton. Hozzátette, annak érdekében vonták be a tőkét, hogy gyors növekedési szakaszba léphessen a 2020-ban még ötletfázisból induló vállalat.

Wenerate, energia, szoftver
Fotó: Wenerate 

Cél, hogy a következő egy évben újabb funkciókkal bővüljön a szoftver, például energetikaipályázat-figyeléssel és -menedzsmenttel, szén-dioxid-gazdálkodással kapcsolatos adatok megjelenítésével, jogszabályfigyeléssel. A hosszabb távú cél pedig az, hogy a felhasználók a gépi tanulási módszer segítségével automatikus javaslatokat kaphassanak az üzemmenet változtatásairól, illetve a kevesebb fogyasztáshoz hozzájáruló, megtérülő beruházásokról. Az ügyvezető kiemelte, ezt ma manuális módszerekkel tanácsadók végzik különböző számítások és módszertanok alapján, ők viszont a fogyasztási görbék mesterségesintelligencia-alapú elemzését használnák elsősorban. A gyors növekedés egyik zálogának azt tartja, hogy az emberi munkaerő szerepe minél kisebb legyen a számítások során.

Eddig csak energiahiszti volt, az igazi sokk a napokban érkezik

Gaszt Attila iparszakértő szerint a megnövekedett inflációs és energiaköltségeket nem lehet hasraütés-szerűen és egységesen beépíteni az árakba, és úgy látja, a megrendelők egyre hangsúlyosabban figyelik a beszállítóik stabilitását.

Megtudtuk, hogy bár hosszabb távon Magyarország maradna a működési központ, a cél elsősorban nem a magyar piac: jövőre Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovénia, 2024-ben a balti országok, később pedig ennél is távolabbra merészkedne a Wenerate, amely a Hiventurestől bevont tőkét az értékesítési rendszer kiépítésére, a nemzetközi terjeszkedésre és az ehhez szükséges, megfelelő csapat felállítására használja majd fel.


 

rezsi Wenerate energia szoftver
Kapcsolódó cikkek