Telekommunikáció

A Xiaomi pert nyert az USA-val szemben

A bíróság arra kötelezte az USA Védelmi Minisztériumát, hogy hagyjon fel a mobilvállalt „Kínai Kommunista Hadsereg Vállalataként” történő megjelölésével.

Pert nyert az USA ellen a Xiaomi. A bíróság március 12-i határozatában arra kötelezte az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumát, hogy hagyjon fel a kínai mobilvállalt „Kínai Kommunista Hadsereg Vállalataként” történő megjelölésével – írja a 24.hu.

Donald Trump még januárban utolsó intézkedései egyikeként szabott ki újabb szankciókat kínai cégekre. A volt elnök kilenc vállalatot rakott a honvédelmi engedélyezési törvény alapján összeállított minősített szervezetek feketelistájára.

Ezekben a cégekben amerikaiak nem vásárolhatnak részesedést, akiknek pedig már van, november 11-ig meg kell válnia részvényeiktől.

Az egyik érintett cég a Xiaomi volt, amely nem hagyta annyiban a dolgot és jogi panasszal élt a döntés ellen, mivel alkotmányellenesnek találta azt.

Fotó: RICCARDO MILANI / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

A bíróság a vállalat javára döntött és

azonnal hatállyal eltörölte az 13959-es számú elnöki rendeletet az Egyesült Államok személyeinek a Xiaomi értékpapírjainak megvásárlására vonatkozó korlátozásáról, valamint az amerikai személyek részvényeinek elidegenítésére vonatkozó követelményről.

A Xiaomi továbbá azt kéri, hogy a bíróság nyilvánítsa jogellenesnek a „Kínai Kommunista Hadsereg Vállalatként” való megjelölést, és véglegesen törölje azt. A cég szerint a megjelölés önkényes és megalapozatlan volt, ezzel a bíró is egyetértett.

per USA Xiaomi Kína
Kapcsolódó cikkek