Telekommunikáció

Veszélyben a régi Windowst használók

Ha egy operációs rendszer az életciklusának végére ér, a gyártó nem ad ki több frissítést, így kritikus fontosságú biztonsági javításokat sem, ezért a felhasználók veszélybe kerülhetnek.

A számítógéphasználók csaknem egynegyede (22 százaléka) még mindig az életciklusának végére ért Windows 7 operációs rendszert használja, amelyhez 2020. január óta nem jár általános támogatás – derült ki a Kaspersky Security Network felhasználói által rendelkezésre bocsátott névtelenített operációsrendszer-metaadatok tanulmányozásából.

Bár egy megbízható operációs rendszer rendben lévőnek tűnhet a felszínen, hiszen tud mindent, amit tudnia kell, mégis fogékony lehet a támadásokra, ha a gyártó többé már nem biztosít támogatást hozzá. Amikor egy operációs rendszer az életciklusa végére ér, a sérülékenységekhez már nem adnak ki többé javításokat, ez pedig utat nyithat a támadók számára a rendszerhez való hozzáféréshez – mutat rá közleményében a Kaspersky. Pontosan ezért fontos az operációs rendszer frissítése, mert így védhető meg a rendszer vagy a vállalati hálózat ettől az egyébként elkerülhető problémától.

Fotó: Shutterstock

A még mindig a Windows 7-et használók között a fogyasztók, a kis- és középvállalkozások és a mikrovállalkozások csaknem azonos arányt – 22 százalékot – képviselnek. Érdemes megjegyezni, hogy az mikrovállalkozások csaknem egynegyede még mindig ezt az elavult operációs rendszert használja, és különös tekintettel arra, hogy nem rendelkeznek kifejezetten a kiberbiztonságra szakosodott informatikai szakemberekkel, számukra még fontosabb, hogy az operációs rendszerük naprakész legyen.

A vállalkozások egyelőre igénybe vehetik a kiterjesztett, fizetős támogatást a Windows 7-hez, de ez extra költséget jelent, és ez az ajánlat sem lesz örökké elérhető.

A Kaspersky megállapításaiból az is kiderül, hogy az emberek és a vállalkozások csak egészen kis része (kevesebb mint 1 százaléka) használ még mindig olyan régebbi operációs rendszereket, mint például a Windows XP és a Windows Vista, amelyekhez 2014, illetve 2017 óta nem jár támogatás.

Összességében a felhasználók csaknem egynegyede (24 százaléka) még mindig olyan Windows operációs rendszert használ, amelyhez már nem jár általános támogatás.

Közben a felhasználók 72 százaléka a legújabb Windows operációs rendszert, a Windows 10-et használja, amely egyben a legbiztonságosabb választás is.

információtechnológia Kaspeersky biztonság Windows 7 frissítés
Kapcsolódó cikkek