Idén várhatóan 321,2 millió személyi számítógépet (PC) szállítanak majd le a gyártók világszerte az IDC előrejelzése szerint. Ha pontosnak bizonyul a piackutató cég prognózisa, az azt jelenti, hogy 2021-hez képest 8,2 százalékos visszaesés jön ebben az évben. A társaság elemzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy még ezzel a viszonylag komoly csökkenéssel is a pandémia előtti szint fölötti forgalom várható a PC szegmensben.

Ez az érkező új eszközöknek, az üzleti szektorban, illetve a feltörekvő piacokon tapasztalható, továbbra is erős keresletnek lesz köszönhető. A piackutató szakértői azzal számolnak, hogy jövőre már ismét bővülés várható a leszállított személyi számítógépek számában, és a pozitív trend a következő pár évben is kitart. Azonban az idei látványos visszaesés miatt a 2026-ig tartó előrejelzési időszakban összességében 0,6 százalékos átlagos éves csökkenés várható.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a vizsgált periódus végén egy év alatt 339 millió PC-t szállíthatnak le a gyártók.

„Az alapanyag hiány egy ideje már nagyon komolyan érinti az iparágat és a Kína egyes részein a közelmúltban a COVID-járvány miatt bevezetett lezárások tovább mélyítik ezt a problémát, mivel a gyárak nem jutnak elegendő alkatrészhez. Bár a korlátozásokat várhatóan hamarosan feloldják, az ellátási lánc zavarai nem oldódnak meg a közeljövőben és a csúszások a szállításokban az év hátralévő részén is megmaradnak. A pandémia mellett az orosz-ukrán háború és az is nehezítik a helyzetet. Az elemzésünk szerint az üzleti szektorban marad az erős kereslet, de a lakossági piacon és az oktatásban a növekvő aggodalmak és bizonytalanság miatt a vásárlások csökkenése tapasztalható” – mutatott rá Ryan Reith, az IDC „Worldwide Mobile Device Trackers” részlegért felelős alelnöke.

Hall,Shopping,Center.,Shop,Digital,Equipment,And,Electronics.,Sale,Of
Fotó: Shutterstock

A PC-piac problémái már az első negyedéves adatokban megmutatkoztak, a piackutató cég összesítése szerint a január-márciusi időszakban 80,5 millió személyi számítógépet szállítottak le a gyártók, ami éves összevetésben 5,1 százalékos visszaesést jelentett. Akkor azonban még nem volt egyértelmű, hogy csak egyszeri megingásról van-e szó, vagy tartósabb csökkenésre lehet-e számítani. Az IDC elemzésében kiemelte azt is, hogy az idei első három hónap sorban a hetedik olyan negyedév volt, amikor a gyártók által leszállított személyi számítógépek száma meghaladta a 80 milliót.

Az elmúlt két év kimondottan jól sikerült a személyi számítógépek piacán, 2020-ban és 2021-ben is tíz százalék fölötti bővülés volt tapasztalható.

A múlt évben összesen 348,8 millió PC-t szállítottak le, ez 14,8 százalékos bővülést jelentett 2020-al összevetve,

hasonló mértékű fejlődésre utoljára 2012-ben volt példa. Ráadásul az IDC szakértőinek elemzése szerint ha nem lettek volna a logisztikai kihívások, illetve az ellátási hiányosságok, még jóval nagyobb is lehetett volna a forgalom a kereslet alapján. Az elemzés szerint a tavalyi év úgy zárult, hogy sok vásárlónak még mindig várnia kellett a korábban megrendelt számítógépre.

A gyártók rangsorát az első negyedévben a Lenovo vezette annak ellenére, hogy a társaság által leszállított személyi számítógépek száma az első negyedévben 18,3 millió volt, ami 9,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A HP megőrizte a második pozíciót, azonban az IDC adatai alapján 17,8 százalékkal esett vissza a forgalmuk 2021 első három hónapjához képest. A harmadik a Dell volt, a cég a piaci trendekkel szembemenve növelni tudta értékesítését, 6,1 százalékkal. Az Apple szintén erősített, igaz az ő esetükben csak 4,3 százalékos volt a bővülés éves összevetésben.