Turizmus

A szállodai szobák majdnem felében nem volt vendég tavaly novemberben

Tavaly novemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,6 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 5,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – írja a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében.

A külföldi vendégek száma 4,8 százalékkal emelkedett, és megközelítette a 420 ezret. Az általuk eltöltött 990 ezer vendégéjszaka 1,6 százalékkal volt több tavaly novemberben az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák száma a panziókban, a közösségi szálláshelyeken és a kempingekben emelkedett, a szállodákban stagnált, az üdülőházakban csökkent.

A vendégéjszakák több mint kétharmadát a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldiek, 2,5 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában

– írja jelentésében a KSH.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A belföldi vendégek száma 8,2 százalékkal volt magasabb, és meghaladta a 460 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 5,9 százalékkal nőtt, és több mint 990 ezer volt. A vendégéjszakák száma a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt. A belföldivendég-éjszakák mintegy nyolctizedét realizáló szállodákban 4,5 százalék volt a bővülés mértéke. A belföldi vendégek a Tisza-tó régió kivételével mindegyik turisztikai régióban több éjszakát töltöttek el. A bővülés mértéke Közép-Dunántúlon 20 százalékos volt.

A KSH kitér arra is, hogy a szállodák szobakihasználtsága 1,0 százalékponttal, 58,2 százalékra nőtt.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 7,1 százalékkal (37 milliárd forintra) nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 6,8 százalékkal (20 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 2,5 százalékkal többet, közel 1,4 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Tavaly november 30-án az előző év azonos időpontjához képest összesen 2688 kereskedelmi szálláshely több mint 79 ezer szobával és 220 ezer férőhellyel várta a vendégeket. A szobák száma 2,5, a férőhelyek száma 2,1 százalékkal nőtt.

Fotó: KSH

Tavaly januártól novemberig az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 5,5 százalékkal több, összesen 11,7 millió vendéget és 4,0 százalékkal több, 29,0 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 2,5 (14,4 millió), a belföldi vendégek 5,5 százalékkal több (14,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 2,1 százalékponttal, 62,1 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron 9,5 százalékkal magasabb – összesen 472 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 8,3 százalékkal nőtt, és 280 milliárd forintot tett ki – írja a KSH.

panzió KSH szálloda szállás
Kapcsolódó cikkek