Turizmus

Amerikai luxusszállodákat vonz Budapest

Átadták a több mint 13 milliárd forintból felújított műemlék épületben lévő Párisi Udvar Hotel Budapestet, és ezzel visszatért hazánkba a Hyatt szállodalánc.

Sorra nyílnak a következő két-három évben a luxushotelek Budapesten. Az ötcsillagos szegmensben több mint hétszáz új szállodai szobával bővül a kínálat. Építeni van mire, sorra dőlnek meg a rekordok a turizmusban. Budapest vezeti a legnépszerűbb európai városok mezőnyét, ráadásul 2013 és 2018 között az egy kiadható szobára jutó árbevétel, az úgynevezett revpar 78 százalékkal nőtt, amivel a legjobb egész Európában. Nem volt még ekkora a kereslet öt éve, amikor elkezdődött a Párisi udvar műemlék épületének felújítása, amire végül több mint 13 milliárd forintot fordítottak. A Ferenciek terén lévő ikonikus épület rekonstrukciójához 8,2 milliárd forint hitelt biztosított az Eximbank.

Fotó: VG / Kallus György

A 110 szobás luxusszállodává alakított Párisi udvart a Mellow Mood üzemelteti a Hyatt-lánccal megkötött franchise-szerződés keretében, ezzel a chicagói szállodavállalat csaknem 18 év után tér vissza, és vonz vastag pénztárcájú amerikai vendégeket a budapesti ötcsillagosok piacára. A hivatalosan a hét végén átadott szálloda avatásán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: az immár tizenkét budapesti szállodát birtokló, hatszáz embert foglalkoztató Mellow Mood tulajdonosai a jövőben is számíthatnak hasonló értékteremtő beruházásaik támogatására. Budapest a Párisi udvar révén ugyanis újabb vonzerővel gazdagodott, így tovább nő a város ázsiója.

Fotó: VG / Kallus György

Újabban évente másfélszer annyi turista érkezik Magyarországra, mint ahányan itt élnek – érzékeltette a immár 13 százalékát évről évre rekordokat döntő ágazat súlyát Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Ezért is kell jelentős mértékben növelni a szállodai kapacitást, a vendégforgalom folyamatosan nő, hiszen Budapest megközelíthetősége sokat javult. Csak az elmúlt öt évben 87-ről 147-re bővült azon városok száma, ahonnan a magyar főváros közvetlen légi járattal elérhető.

Az egyik legdinamikusabban bővülő vendégkör az Egyesült Államokból érkezőké, miután Budapestre egyre több amerikai városból lehet átszállás nélkül iderepülni.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

turizmus BDO Hotel és Ingatlan Párisi Udvar Hotel Budapest
Kapcsolódó cikkek