Turizmus

A nyár országa télen olcsóbb, de ugyanolyan szép

A Mediterráneum nem csak nyáron, hanem télen is csodás, sőt, még sokkal olcsóbb is, és ez igaz Máltára is, ahol sok ingyenes látványosság is várja az odalátogató turistákat.

Bár sokan úgy gondolják, hogy az Európa déli részén fekvő tengerparti országokat csak nyáron érdemes meglátogatni, azok sem csalódnak nagyot, akik télen keresik fel a Mediterráneumot. Sok magyar számára kedvelt úti célpont a Budapestnél is kisebb Málta, amely a főszezonon kívül is rengeteg lehetőséget biztosít a kikapcsolódni vágyóknak.

A januári Málta olcsóbb

Főszezonon kívül sokat spórolhat az ember: nyáron a repülőjegy sokkal drágább, a szállodák szobáiért is többet kell fizetni augusztusban, mint az év elején.

Összehasonlításképpen: egy decemberben foglalt, januári tikett nem drágább, mint egy teljes árú vonatjegy Nyíregyházáig.

A főszezonon kívül is olcsóbb a kikapcsolódás a szigetországban: a meleg hónapokban egy buszjegy két euróba kerül, míg a főszezonon kívül csupán másfél euróért lehet felszállni a helyi járatokra.

Érdekesség: az üzletekben a hűtött sörök, üdítők, ásványvizek és energiaitalok húsz eurócenttel drágábbak, mint azok a termékek, amelyet nem hűtöttek be előre. Nyáron pedig nagyobb valószínűséggel az ember hajlamosabb hetvenöt forinttal többet áldozni a hidegebb italokra, míg a téli Máltán erre nincs szükség.

Amire érdemes felkészülni

Bár a világ kilencedik legkisebb országa az tagja, és sok más uniós országhoz hasonlóan ugyanabban az időzónában fekszik, mint hazánk, így is érhetnek minket meglepetések, ha Máltára repülünk.

A miniállam 1964 óta független Nagy-Britanniától, az idegen uralom azonban sok nyomot hagyott az ország életében, aminek mi magyarok az előnyét, és a hátrányát is élvezhetjük.

A szigeten mindenki beszél angolul, így könnyen megértheti magát a turista a helyiekkel.

Szokatlan lehet viszont a magyarok számára a jobboldali közlekedés, így, aki nem érzi magát biztosnak a volán mögött, annak tanácsosabb a közösségi közlekedés használata, mint az autóbérlés. Másik furcsa, kissé zavaró brit hagyomány a konnektorok szabványa, ami eltér az Európában bevett rendszertől, az angol mintához igazodik, ennek következtében a turisták többsége csak egy átalakító segítségével tudja tölteni elektromos készülékeit. Az ehhez szükséges transzformátort szinte bármelyik elektronikai szaküzletben be lehet szerezni, ára hozzávetőlegesen ezerötszáz forint, de Máltán is felkészültek erre, a szállodákban is árulják az átalakításra alkalmas készüléket.

A brit hagyományokat szinte mindenhol fel lehet fedezni. Forrás: VG

A tömegközlekedési szokások is eltérőek, mint hazánkban. Magyarországon a buszok minden megállóban megállnak automatikusan, ha utazót látnak várakozni, ezzel szemben a négyszázezer lelket számláló törpeországban mindig inteni kell a sofőrnek, ha fel szeretnék szállni az adott járatra.

Látványosságok – ingyen

Télen a klíma kifejezetten kellemes Máltán: 16-20 fok körül ingadozik a hőmérő higanyszála, így az időjárás megfelelő a klasszikus városnézős programokhoz. A szigeten rengeteg a templom, – az ország kilencvennégy százaléka katolikus, és kifejezetten vallásosak a helyiek – s a legtöbbe ingyenes a belépés.

Bár télen a strandoláshoz talán nincs elég meleg januárban, de egy kellemes parti séta nem kerül semmibe. Ezenkívül szintén térítésmentes meglátogatni a sziget szívében fekvő óvárost,

Mdinát, ami számos híres filmnek és sorozatnak (többek között a Trónok harcának) is forgatási helyet biztosított.

Az ország fővárosában, a körülbelül hatezer lelket számláló Vallettában számos erőd található, amit szintén ingyen lehet megcsodálni, ezenkívül két gyönyörű park is ingyen várja a turistákat.

Erőd a távolban Forrás: VG

Szinte mindenhol bevándorlók dolgoznak

Egy igazi máltai nem dolgozik

– mondta a VG.hu érdeklődésére egy helyi lakos, amit a városban járva meg is tapasztaltam. A szálloda recepciósa egy magyar hölgy volt, de találkoztam az utam során

  • indiai buszsofőrrel,
  • nigériai útépítővel,
  • albán pincérrel
  • és román felszolgálóval is.
  • Kérdésünkre egy szintén máltai férfi elmondta, hogy főképp Afrikából és a balkáni országokból érkeznek vendégmunkások.

    turizmus bevándorlók Valletta utazás nyaralás málta
    Kapcsolódó cikkek