Turizmus

Az USA felfüggeszti a koronavírus-szűrést a nemzetközi reptereken

A kormány döntése szerint inkább olyan intézkedésekre fognak összpontosítani, mint például az utasok oktatása és a kapcsolattartási adatok elektronikus igénylése.

Az amerikai kormány úgy döntött, befejezi a nemzetközi repülőterekre érkező külföldi utasok Covid-19 szűrését. A betegségmegelőzési központ (Centers for Disease Control and Prevention) közlése szerint, felhagy programjával, amelynek során az összes kockázatosnak ítélt országból érkező repülőgépet összesen 15 reptérre irányította.

Meglátásuk szerint ugyanis a rendszer hatástalan volt, mert rengeteg utasról derült ki később, hogy fertőző volt, ám megérkezéskor nem mutatott tünetet.

A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint a kormány úgy döntött a jövőben inkább olyan intézkedésekre fognak összpontosítani, mint például az utasok oktatása és a kapcsolattartási adatok elektronikus igénylése. Az egészségügyi szűrés szeptember 14-én fejeződik be a repülőtereken.

Fotó: AFP

A témában kiadott sajtóközlemény szerint mára jobban megismerték a koronavírus viselkedését, és megértették, hogy a Covid19 tüneteken alapuló szűrése korlátozott hatékonyságú.

Az USA-ban eddig több mint 6 millió ember fertőződött meg a koronavírusban, és több mint 190 000-en haltak meg.

Az Egyesült Államok kormányának repülőtéri átvilágítási gyakorlatának nagy része a korábbi fertőző betegségek kitöréseinél – beleértve a 2003-as SARS-1-et is – alkalmazott forgatókönyv szerint zajlott. Akkor a hőmérséklet-ellenőrzések hatékonyabb eszközt jelentettek a fertőzött utasok kiszűrésére. A Covid-19 esetében ez azért nem működik, mert a vírus még azelőtt elkezd terjed az emberek között, mielőtt megjelennének a betegség tünetei – nyilatkozták szakértők a Bloombergnek, akik szerint ennek a gyakorlatnak a felhagyása nem jelent nagy problémát, de szükség lenne valamilyen karantén gyakorlat bevezetésére.

COVID-19 koronavírus tesztelés felhagyása USA repülés
Kapcsolódó cikkek