Turizmus

Majdnem ötezer dolgozótól válnak meg a fürdők

A járvány lényegében megfelezte a fürdők bevételét.

Válságban vannak a magyarországi fürdők; a járvány, a vendégek elmaradása eddig legalább 50 százalékos bevételkiesést okozott az idén, emiatt országszerte közel ötezer dolgozó elbocsátására kényszerülnek 2021 márciusig – mondta Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke sajtótájékoztatón.

Hozzátette:

a fürdők több mint 76 százaléka saját erőből nem képes túlélni a válságot 2021 tavaszig, mert a járvány első hullámában a tavaszi korlátozások alatt felélték a végső tartalékaikat, így most ősszel el kellett kezdeni a leépítéseket.

Fotó: Kiralyfurdo.hu

A legfrissebb reprezentatív ágazati kutatásuk szerint tavaly októberhez képest a fürdők 26,3 százalékos létszámcsökkentést terveznek 2021 márciusig, ami országszerte legalább 4700 munkahely megszűnését jelenti.

A fürdők 75 százaléka a dolgozók részmunkaidős foglalkoztatására kényszerült. Szeretnék, ha 35 milliárd forintos vissza nem térítendő likviditási alapot hozna létre a kormány az ágazatnak az eddig kiesett és a jövőben kieső bevételek részbeni pótlására, továbbá a munkahelyek megtartása érdekében.

létszámleéíptés Magyar Fürdőszövetség
Kapcsolódó cikkek