Turizmus

Betett a járvány második hulláma a hoteleknek

Hatvan százalékra nőtt november végéig a hazai szállodák bevételkiesése a novemberi, ismét drámai hatással járó korlátozások miatt. A KSH már sem árakat, sem foglaltságot nem közölt legutóbb.

Továbbra is alacsony szinten tartották a szállodák iránti keresletet a koronavírus járvány terjedésének megakadályozására tett hazai intézkedések és a nemzetközi utazási korlátozások. Novemberben a vendégéjszakák száma országos szinten 87,4 százalékkal, Budapesten 91,5 százalékkal, a Balatoni régióban 88,4 százalékkal, a fővároson kívüli szállodákban 84,2 százalékkal maradt el a múlt évitől – közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége kedden publikált jelentésében az ágazat 2020. novemberi teljesítményéről.

A Világgazdaságnak eljuttatott friss trendriportban emlékeztetnek rá, hogy a KSH legutóbbi kereskedelmi szálláshelyi gyorsjelentésében már nem tett közzé adatokat

a bizonytalan szállodai adatközlésre való hivatkozással a hotelek novemberi teljesítményét kifejező mutatószámokról.

Így sem a szobafoglaltság, sem az átlag szobaár, sem a REVPAR mutató, vagyis az egy szállodai szobával elérhető bevétel nem szerepel a statisztikában.

Mindazonáltal a szállodaszövetség közlése szerint november végéig a hazai szállodák teljes bruttó forgalma csupán 188,83 milliárd forint, összes szállásdíj bevétele 104,5 milliárd forint volt.

Az előbbi 58,5 százalékkal, az utóbbi 61,2 százalékkal maradt el a bázistól.

Nem tett közzé adatokat KSH a budapesti, illetve az egyes idegenforgalmi régiók szállodáinak bevételi adatairól sem november hónapra. Meg kell jegyezni azt is, hogy novemberben a hazai szállodákból csupán 679 üzemelt a múlt évi 957-tel szemben – olvasható a trendriportban.

Fotó: Tobias Schwarz/AFP

A koronavírus járvány következtében november végéig országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma 35,6 százalékkal, a külföldieké 76,1 százalékkal, Budapesten a belföldieké 54,9 százalékkal, a külföldieké 79 százalékkal maradt el a tavalyitól. A novemberben jelentkező 535 millió forint SZÉP kártya forgalom 73,9 százalékkal, a január-november közötti 23,92 milliárd forint 1,1 százalékkal kisebb volt a 2019. évinél.

November végéig a 10 legnagyobb beutazó piacunk mindegyikéről csökkent a szállodai vendégéjszakák száma. Ez Németországból 71,3, Nagy Britanniából 75,7, Ausztriából 65,7, Csehországból 74,4, Olaszországból 71,5, Romániából 67,6, Szlovákiából 58,7, Oroszországból 78,1, Franciaországból 71,4, Lengyelországból 75,8 százalékos mértékű volt.

A magyarországi szállodákban január-november között regisztrált külföldi vendégéjszakák 85,4 százaléka Európából, 9,8 százaléka Ázsiából, 3,9 százaléka Amerikából, 0,8 százaléka Ausztráliából és Afrikából érkezett. Az európai országokból 73,3 százalékkal, az Európai Unióból 72,1 százalékkal, Amerikából 88,8 százalékkal, Ázsiából 82,9 százalékkal csökkent a szállodai vendégéjszakák száma. Utóbbival kapcsolatban megjegyezzük, hogy a visszaesés Kínából 90,2 százalék, Dél-Korából 69,8 százalék, Japánból 77,3 százalék volt november végéig. Január-november között a szállodai vendégéjszakák száma minden turisztikai régiónkban csökkent.

A visszaesés világszerte drámai, olyannyira, hogy a Közép-kelet-európai régióban az STR nemzetközi riportjában vizsgált országok között novemberben a magyarországi szállodák REVPAR mutatója nettó 9,4 euróval volt a legmagasabb,

és a budapesti szállodák REVPAR mutatója – nettó 10,1 euróval, 84 százalékos csökkenéssel bizonyult a legmagasabbnak a vizsgált öt ország fővárosa esetében.

November végéig Magyarországon 10 új szálloda nyílt, a működő hotelek száma országosan 679, ebből Budapesten 129, a fővároson kívül 550, a Balatoni régióban 79 volt. Az első tizenegy hónapban a hazai szállodákban a vendégéjszakák száma az előző évi azonos időszakinak a 42,3 százaléka volt, belföldi a 64,4 százaléka, a külföldi csak a 23,9 százaléka volt. A beföldi vendégéjszakák részaránya január – november között 69,1 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 45,4 százalékról.

A működő szállodákban összesen 221 ezer vendégéjszakát regisztráltak novemberben, ami az előző évinek mindössze a 12,6 százaléka. A belföldiek csaknem 80 százalékkal, a külföldiek 93,6 százalékkal zuhantak. A bel- és külföldi vendégéjszakák számának drámai visszaesését a november 11-én a koronavírus járvány terjedését célzó rendkívüli állapot bevezetése okozta, amely szerint szállodák kizárólag üzleti, gazdasági és oktatási célból utazókat fogadhattak.

Országosan a hotelek összes bruttó árbevétele novemberben 5,4 milliárd forint, január-november között mintegy 189 milliárd forint volt, előbbi csaknem 86, utóbbi pedig kis híján 60 százalékos csökkenés.

A KSH adatai szerint a belföldi keresletben meghatározó szerepet játszó SZÉP kártya forgalom a hazai szállodákban november végéig 24 milliárd forint, novemberben 535 millió forint volt. Az előbbi 1,1 százalékkal, az utóbbi 73,9 százalékkal elmarad a múlt évitől. A január-november közötti SZÉP kártya forgalom a hazai szállodák belföldi szoba árbevételének 36,9 százalékát tette ki.

Novemberben országos szinten a 10 legnagyobb beutazó piacunkon az eddigiektől eltérően alakult a szállodai vendégéjszakák száma. Németország mögé ugrott az USA, megelőzve az Egyesült Királyságot is. A sorban Ausztria, Olaszország, Románia, Japán, Szlovákia, Franciaország és a Koreai Köztársaság következik, mind-mind csak néhány ezer vendégéjszakával.

MSZÉSZ Trendriport turizmus Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ)
Kapcsolódó cikkek