BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lakosság harmada bízik az idei nyaralásban

Tízből nyolc ember nem hotelben üdülne.

Az elmúlt heteknek a korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy elmehet nyaralni – derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.

Közleményük szerint, míg tavaly a lakosság közel fele jutott el nyaralni a pandémia két hulláma között,

az idei nyár már most kedvezőbbnek tűnik a hazai turisztikai szereplők számára.

A lazító bejelentések hatása egyértelműen látszik a foglalási számokban is, napról napra gyarapodnak a nyári előfoglalások – mondta Trepess Beatrix, a Szállás.hu közösségimédia- és pr-menedzsere a közleményben. A tavaly ilyenkori foglalásoknak a többszöröse érkezik jelenleg a nyárra.

Az átlagos foglalási ár éjszakánként és személyenként 9070, az átlagos foglalási érték 118 700 forint. Bár a kutatásban részt vevők többsége maximum 100 ezer forint körüli szállásköltséggel tervez, a teljes nyaralásra többet költenének, maximum 300 ezerrel kalkulálnak – ismertette. Az átlagos foglalás 4 éjszakára szól az idén, míg tavaly 2-3 éj volt, a Szállás.hu foglalási adatai alapján az átlagos vendéglétszám foglalásonként három-négy fő.

A kutatás szerint 10-ből 8 nyaralást tervező nem hotelben tölti majd a szabadságá:

az idei nyári foglalások 33 százaléka apartmanba szól, míg hotelbe 25 százalék.

Fotó: Kallus György / VG

Az eddig lezárt öt kutatás alapján kizárólag belföldi nyaralást a lakosság kétharmada, külföldit tízből két fő tervez idén nyárra. A bel- és külföldre is utazók aránya visszatért a március eleji és azelőtti szintre (11-12 százalék). Április elején a nyaralást nem tervezők aránya stagnálást mutat, a lakosság egyharmada továbbra sem tud vagy nem mer tervezni.

Az Ipsos felmérése szerint a legkedveltebb belföldi úti cél a Balaton és környéke, ahová a nyaralók több mint fele utazna az idén. Ezen belül kifejezetten Siófokra 10-12 százalékuk menne üdülni. Megnőtt Hévíz népszerűsége (7 százalék) április elejére, emellett pedig továbbra is vonzó Eger, Hajdúszoboszló és Lillafüred-Szilvásvárad is.

A Szállás.hu előfoglalási adatai alapján Balaton még mindig igen népszerű, a foglalások 35 százaléka ide szól a június–július–augusztus időszakra. A nyári top 10 belföldi úti cél között az első helyezett, és további 3-4 település is a Balaton térségében van.

A legkeresettebb Siófok, a foglalások ötödével.

Az élmezőnyben van Balatonfüred, Hajdúszoboszló, Hévíz, Eger, Gyula, Zalakaros, Pécs, Balatonlelle és Szeged is. Régiós bontásban kedvelt Észak-Magyarország is a foglalások 16,3 százalékával, a Nyugat-Dunántúlra eddig minden tizedik foglalás szól, a Dél-Alföldre pedig az összes leadott foglalás 9,4 százaléka.

A kutatás a magyar 18–59 éves internetező lakosságra nem, kor, régió és településtípus szerint reprezentatív.

A világ túlsó felén már szabad az utazás

A buborékon belül utazóknak sem kötelező koronavírustesztre, sem karanténra vagy bármi egyéb korlátozásra nem kell készülniük.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.