Turizmus

Európában az egyik elsőként újrainduló ország lettünk

Rekordforgalmat hozó nyár következhet belföldön – mondta Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója.

Meghaladta a 4 millió főt a beoltottak száma, így szombattól a védettségi igazolvánnyal újra elérhetők a szolgáltatások és országszerte nyitnak a szálláshelyek, a fürdők, az éttermek belső terei. Magyarország a többi uniós tagállamhoz képest csaknem kétszeres sebességgel halad az oltásokkal, így a harmadik járványhullám miatt november óta veszteglő turizmus szereplői a teraszok nyitása után megkezdhetik az újraindulást, amit egy újabb, rekordforgalmat hozó nyár követhet belföldön – mondta a Magyar Nemzetnek Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

Európában az egyik elsőként újrainduló ország lettünk, erre vártunk hónapok óta.

Az oltásnak köszönhető, hogy el tudjuk kezdeni az újraindulást. Történelmi lépés volt a teraszok nyitása: nagyon jó látni, hogy ismét élettel teltek meg az utcák és a terek. A védettséggel rendelkezők már az éttermek belső tereit, a szállodákat, a színházakat, a mozikat, az uszodákat, az edző- és fitnesztermeket is használhatják – mondta a Magyar Nemzetnek Guller Zoltán.

Fotó: Shutterstock

Úton vagyunk a normális élet felé

– jelentette ki a Magyar Nemzetnek Guller Zoltán annak kapcsán, hogy hazánk újabb mérföldkőhöz érkezett a beoltottak négymilliós számának elérésével. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint fokozatosan visszatérhetünk a normális kerékvágásba, mert az uniós tagállamokhoz képest

A tavalyi év a kármentéssel telt:

megpróbálták a 13 százalékát turizmust életben tartani úgy, hogy az OECD szerint minden olyan hónap,

ami a határok lezárásával telik, két százalékpont visszaesést jelent a gazdaságokban. Bízunk a gyors felépülésben, amihez vendégként már magunk is hozzájárulhatunk.

Az év második felére kifejezetten optimista volt Guller Zoltán:

a harmadik negyedévtől a „pezsgőből kiugró dugó” éve lesz az idei, és azt jósolom, hogy 2022-re a turizmusban visszaállunk a 2019-es „bezzeg év” szintjére

– mondta a vezérigazgató, megemlítve, hogy a nemzetközi előrejelzések szerint az elkövetkező két és fél-négy év alatt a természetközeli és a szabadtéri tevékenységek iránti kereslet, alapvetően a belföldi turizmus élénkülése várható az egyes országokban.

A belföldi turizmus a koronavírus miatti lezárásokig soha nem látott eredményeket ért el, s ugyan tavaly tavasszal azonnal reagált a válságra, végül az elmúlt harminc év legjobb főszezonját produkálta.

Idén is van esély a nyári rekordforgalomra.

„A turizmus visszaépítésében nagy szerep jut a Szép-kártyának is, amely évek óta a belföldi utazások ösztönzésének egyik fő eszköze, és a kedvezményeknek köszönhetően továbbra is az egyik legnépszerűbb kafetériaelem” – mondta a vezérigazgató a lapnak.

A Balaton a nyári hónapokban megtelt, nincs szüksége reklámra,

de a fejlesztések nem maradnak el. Támogatjuk az elektromos hajózás elterjedését, több szálloda épül, számos strand megújul, és jövő tavasszal új kompot állítunk forgalomba. Cél, hogy a Balaton és környéke egy európai, környezetbarát üdülőhellyé váljon – mondta a balatoni turizmus kapcsán Guller Zoltán.

A teljes interjú a Magyar Nemzeten olvasható.

Hivatalosan is szabadabb lesz az élet szombattól

A négymilliomodik koronavírus elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napja mint hatálybalépési feltétel 2021. április 30. napján bekövetkezett.

 

járvány turizmus Balaton újraindulás nyaralás
Kapcsolódó cikkek