Turizmus

Így nyitnak az osztrákok

Július 1-én jön az enyhítések újabb hulláma Ausztriában – jelentette be Sebastian Kurz kancellár csütörtökön Bécsben. A döntés a kedvező járványhelyzeten és a beoltottak magas számán alapul.

Az országban három hete kevesebb mint napi 500 új fertőzöttet jelentenek és már legalább négymillió-háromszázezer ember kapott legalább egy oltást.

A leginkább szemet szúró enyhítés, hogy július elsejétől nincs többé hatósági záróra, nyithatnak a 2020 márciusa óta zárva tartó szórakozóhelyek, sőt a maszkviselési és távolságtartási szabályok is megszűnnek és nem lesz korlátozva az asztaltársaságok létszáma sem és a pultnál is lehet inni.

Meg lehet tartani az esküvőket, céges bulikat, koncerteket és fesztiválokat, de elhárulnak az akadályok a vásárok, kongresszusok, kulturális és sportrendezvények útjából is, a közönség és résztvevők létszámát se korlátozzák tovább, és mind kültéren, mind zárt terekben eltörlik a maszkviselési kötelezettséget.

Fotó: Alex Halada/PID

A fő szabály továbbra is életben marad, miszerint az éttermeket, színházakat, mozikat, fürdőket, valamint a kulturális és sportrendezvényeket továbbra is csak azok látogathatják, akiket már beoltottak, átestek a betegségen, vagy negatív koronavírusteszttel rendelkeznek.

Az egészségügyi intézményekben és idősotthonokban előírás marad az FFP2-es maszk viselése, de az üzletekben és a tömegközlekedésben július elsejétől már elegendő lesz az egyszerűbb, orrot és szájat eltakaró orvosi maszk.

A kancellár hangsúlyozta, örül, hogy a kormány a javuló adatoknak köszönhetően betarthatja nyitási ígéretét. Azt is üdvözölte, hogy növekszik az oltási hajlandóság, továbbá hozzátette:

Minden egyes ember, aki beoltatja magát, nemcsak önmagát védi, hanem hozzájárul az össztársadalmi védettséghez is.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 179 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 649 181 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 268, az intenzív kezelésre szorulók 87-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 3-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 674-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 635 192.

nyitás vakcina koronavírus oltás utazás Ausztria
Kapcsolódó cikkek