Turizmus

Letarolta a szállodák forgalmát a járvány

A tavalyi adatnak alig a felére, a két évvel ezelőttinek mintegy 40 százalékára csökkent 2021 első negyedévében a Magyarországra látogató külföldiek száma – közölte a KSH a nemzetközi utazásokról közzétett első negyedéves kiadványában. A látogatószám visszaesésével párhuzamosan csökkent a külföldiek költése is:

az ide látogató vendégek kiadásai 2021 első negyedévében folyó áron 164 milliárd forintot tettek ki, az egy évvel korábbinál 56, a két évvel ezelőttinél pedig 59 százalékkal kevesebbet.

A legtöbbet, mintegy 35 milliárd forintot az Ausztriából ide látogatók költötték, főként egészségügyi célokra. A Németországból érkezők 20 milliárd forintot fordítottak a zömében munkavégzéshez és az üzleti utakhoz kapcsolódó kiadásokra.

Fotó: Kallus György / VG

Sokkal kevesebb alkalommal utaztak külföldre a magyarok is, az év első három hónapjában kétmillió alkalommal, ez 55 százalékkal kevesebb, mint a járvány által már terhelt, egy évvel korábbi időszakban. 2019 első negyedévéhez viszonyítva 63 százalékkal csökkent a kiutazások száma.

Az egynapos utazások száma 51, a többnaposoké 61 százalékkal csökkent. A rokon- és barátlátogatások száma majdnem harmadára fogyatkozott, a szabadidős célú utazások szinte teljesen elmaradtak. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Ukrajnába látogattak, az utak több mint 80 százaléka e három országba irányult.

A magyarok átlagosan 1,9 napot töltöttek el utazásaik során külföldön, 0,6 nappal kevesebbet, mint egy évvel korábban,

miközben folyó áron 73 százalékkal visszaestek a kiadá­saik. A külföldre utazó magyarok 44 milliárd forintot, fejenként és naponta átlagosan 11,6 ezer forintot költöttek, ez a 2019 első negyedévinél 76 százalékkal kevesebb.

Fotó: VG

Markánsan megváltozott a kiutazások motivációs szerkezete is. Míg az előző év azonos negyedévében a magyarok utazásainak csak mintegy ötöde volt munkavégzési célú, addig 2021-ben zömében, azaz 61 százalékban ez volt a fő motiváció a turisztikai célú határátlépés tilalma miatt. A szabadidős és a vásárlási célú utazások számának drasztikus visszaesése és a munkavégzési utak megnövekedett aránya is okozza, hogy az egy főre jutó napi átlagköltés erősen lecsökkent.

A hazánkba utazó külföldiek és a külföldre utazó magyarok kiadásai­nak egyenlege az egy évvel korábbihoz mért 43 százalékos visszaesés nyomán 121 milliárd forintot tett ki – közölte a KSH.

vendéglátás KSH turizmus szállodák utazások szállodaipar
Kapcsolódó cikkek