Turizmus

Rizikós maradt a szállodaüzemeltetés

A járványhullám lecsengésének ellenére sem számítanak könnyű évre a vidéki szállásadók, a pandémia maradandó károkat okozott – mondta Bágyi Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idegenforgalmi és vendéglátóipari osztályának elnöke.

A sárospataki Zemplén Idegenforgalmi Kft., amelynek Bágyi Péter az ügyvezetője, 2016 és 2019 között mintegy 60 százalékkal növelte árbevételét, de a 2020-as év 32 százalékos visszaesést hozott.

A cég többek közt azért tudott mégis 31 milliós profitot termelni – majdnem 60 százalékkal kevesebbet, mint 2019-ben – mert Zemplén Idegenforgalmi Kft. az elmúlt években jelentős felújításokat és fejlesztéseket hajtott végre a sárospataki Hotel Bodrog Wellness egységükön, több mint félmilliárd forint értékben, részben a Kisfaludy Program és az MNB növekedési hitelforrásából.

Fotó: Zemplén Idegenforgalmi Kft

A járvány miatti „kényszerpihenőt” sokan mások is fejlesztésre használták fel, és a megújult szálláshelyek erős versenyt támasztanak egymásnak a visszatérő keresletért.

A foglalások elkezdtek érkezni a nyári szezonra, de a foglalási előleg garanciák csak minimálisan érvényesíthetők, ami azzal a kockázattal jár, hogy a későbbiekben sokan átfoglalnak külföldre, például Horvátországba.

További rizikó, hogy ősztől nem indul újra a korábbi szinten a konferenciaturizmus, ha esetleg az akkori szabályok szerint a teljes szállodai szolgáltatásokat kizárólag oltási igazolvánnyal lehet igénybe venni.

Az egyetlen út ugyanaz lehet most is, mint amivel a 2008-as válság utáni évek negatív árspiráljából sikerült kilábalni: a jó és hatékony marketing – mondta Bágyi Péter.

Az ő 66 főt foglalkoztató cége jelentős költségeket vállalva megőrizte a munkaerőt, de a szektorban visszafordíthatatlan károkat okozott a járvány: recepciósok, szakácsok, pincérek hagyták el a szakmát nagy számban, sokan valószínűleg örökre.

Normalizálni kellene a béreket a szektorban, de ilyen gazdasági helyzetben önerőből ez szinte lehetetlen...A szektor képviselői reménykednek a további állami segítségben, nagyon-nagyon nehéz időket élünk

– mondta a szakember.

vendéglátás turizmus hotel szálloda Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Zemplén Idegenforgalmi Kft
Kapcsolódó cikkek