Bár pusztítóan hatott a koronavírus-járvány az éttermekre, annyi előnye volt, hogy a „gagyi” vendéglátóhelyek eltűntek a süllyesztőben – mondta Gordon Ramsay. A világhírű séf, akinek a BBC One-on van műsora Gordon Ramsay’s Future Food Stars néven, hozzátette: a Covid mindenkit megtanított az iparágban, hogy ha

fenn akarsz maradni, emelni kell a tétet, és inkább a minőségi szolgáltatás felé kell orientálódni.

Fotó: ROBYN BECK / AFP

A kisebb éttermek mellett több olyan nagy lánc is bezárta kapuit, mint – a teljesség igénye nélkül – a Caluccio’s, a Byron Burger, az Ask, a Zizzi vagy éppen a Bella Italia.

A The Guardian emlékeztet, hogy a vendéglátóipari szektor tekinthető a Covid által egyik legjobban sújtott ágazatnak. A UK Hospitality kereskedelmi szövetség felmérése szerint a pandémia csúcsidőszakában csaknem 700 ezer vendéglátásban dolgozó veszítette el munkahelyét.

Ramsay szerint az elmúlt két évben a mélypontra került a szektor, de egyre jobb a helyzet. A séf szerint a Covid által „tisztítótűz” futott végig az éttermeken, és a természetes szelekció révén a rosszak végleg lették a fakanalat.

Hozzátette: az étterembe járók sokkal tájékozottabbak lettek az elmúlt két évben. Többet tudnak az ételekről, ezáltal az éttermek is rákényszerülnek arra, hogy minőségi összetevőkből megalkotott ételeket kínáljanak a vendégek számára.

Ez a folyamat eltörölte az arroganciát az iparágból

– mondta Ramsay.