Turizmus

A szurkolói busz a múlté, a legmenőbb út taxival vezet a foci vb-re

Az Uber leányvállalata rápörgött a foci vb-re, a szomszédos Szaúd-Arábiából hozzák-viszik a focirajongókat.

A vasárnap kezdődő foci VB-vel párhuzamosan felpörögnek a torna hetei alatt tömegeknek eladható szolgáltatások, amelyek közül talán a dubaji székhelyű Careem szuperalkalmazás fuvarmegosztója lehet az egyik legkeresettebb. Már azok között a szurkolók között, akik a szomszédos országok közül Szaúd-Arábiából ruccannának át Katarba, és olcsóbb alternatívát keresnek a repülőutak helyett.

Careem Networks FZ Ride Hailing Operations The Careem Networks FZ ride-hailing app is displayed on an Apple Inc. iPhone 8 in this arranged photograph outside the Mall of the Emirates in Dubai, United Arab Emirates, on Sunday, Oct. 7, 2018. Careem last month acquired Indian bus shuttle service app Commut as the Dubai-based ride-hailing firm expands into mass transport. Photographer: Christopher Pike/Bloomberg The Careem Networks FZ ride-hailing app is displayed on an Apple Inc. iPhone 8 in this arranged photograph outside the Mall of the Emirates in Dubai, United Arab Emirates, on Sunday, Oct. 7, 2018. Careem last month acquired Indian bus shuttle service app Commut as the Dubai-based ride-hailing firm expands into mass transport. Photographer: Christopher Pike/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A focivébének otthont katari főváros, Doha 400 kilométerre, azaz négy és fél óra autóútra van a szaúd-arábiai Dammámtól, míg al-Ahsa háromórányira. Az applikációval Doha versenyképes áron érhető el, a költség fix, 266 dollár, oda-vissza pedig a duplája. A taxiszolgáltatást legfeljebb három utas veheti igénybe, de csak e két szaúdi városból. 

A Careem igazgatója, Bassel al-Nahlaoui a CNBC-nek beszélt arról, hogy időben is versenyképesek a repülőutakkal szemben, az ár a töredéke, a költségek pedig meg is oszthatók az utastársakkal. A közúti alternatíva cserébe valamivel kalandosabb, és nehezebben tervezhető: az utak csak egy nappal foglalhatók le előre. Emellett pedig 

a határon való áthaladáshoz át kell szállni egy transzferbuszra, majd a túloldalon egy másik autóval és sofőrrel lehet továbbmenni.

 

Doha,,Qatar,-,December,27,,2021:,Fifa,World,Cup,Qatar, Doha, Qatar - December 27, 2021: FIFA World Cup Qatar 2022 Official Countdown Clock unveiled with one year to go
Fotó: Shutterstock

A Careem alkalmazást 2020-ban 3,1 milliárd dollárért felvásárló Uber a foci-vb ideje alatt, november 20. és december 18. között rekordkihasználtságot vár a már eddig is az egyik legnépszerűbb applikációtól. Ám ennek érdekében a Careem sem ülhet ölbe tett kézzel, a múltban nem volt ritka, hogy csalódniuk kellett az ügyfeleknek, például a 2020-as Dubai Expo alatt rendkívül megnőtt a várakozási idő, és a regisztráció sem ment zökkenők nélkül. Most azt ígérték, hogy felkészültek a hatalmas emberáradatra. 

A szolgáltatás egyébként 80 városban működik (de csak a fenti kettőből kérhető a fixtarifás vb-út), Katarban a Careem-flottában nemcsak taxik, de furgonok, luxusautók és motorkerékpárok is megtalálhatók. Az előzetes adatok szerint a Careem jól mérte fel az igényeket:

a hárommilliós Katarban ugyanis aligha szállásolható el a tornára érkező 1,2 millió ember, akik közül sokan Dubajból vagy szaúdi városokból ugranak majd át a meccsekre.

De készül a Qatar Airways is, meccsnapi transzferekkel igyekszik borsot törni a Careem orra alá.

A Katarba érkező kelet-ázsiai turisták özönére való felkészülés érdekében a Careem más országok népszerű fuvarmegosztó és fizetési alkalmazásaival – a szingapúri, kínai és dél-koreai székhelyű Grab, Alipay és Kakao – kötött partnerséget a közvetlen alkalmazásintegráció érdekében, hogy a felhasználók a Careem taxikat az általuk már használt és ismert alkalmazásokon keresztül foglalhassák le.  

 

Dubaj Szaúd-Arábia Katar Uber foci vb
Kapcsolódó cikkek