Aggodalmát fejezte ki csütörtökön az ENSZ az indonéz büntető törvénykönyv két nappal korábbi módosításai miatt, amelyek közül a világszervezet szerint több cikkely szembemegy az alapvető szabadságjogokkal és az emberi jogokkal.

Virus Outbreak Indonesia
Fotó: NurPhoto via AFP

Az ENSZ indonéziai irodája által kiadott közleményben azt írták, hogy a parlament által kedden jóváhagyott módosításban egyes passzusok diszkriminálhatják „a nőket, a kislányokat és kisfiúkat, illetve bizonyos szexuális kisebbségek tagjait, egyes cikkelyek negatív hatást gyakorolhatnak a szexuális egészséghez és a reprodukcióhoz kötődő jogokra, a magánélethez fűződő jogokra, illetve ösztönözhetik az erőszakot bizonyos szexuális orientációjú csoportokkal szemben”.

Aggályaikat fejezték ki továbbá amiatt is, hogy 

egyes cikkelyek legitimálhatják a vallási kisebbségekkel szembeni negatív hozzáállást a társadalomban, ami akár erőszakcselekményekhez is vezethet. 

Más passzusok alááshatják a sajtószabadságot, és kriminalizálhatják az újságírói munkát azzal, hogy büntetik a sajtó munkatársait, ha olyan információkat tesznek közzé, amelyek „alkalmasak zavargások szítására”.

Az indonéz parlament kedden egyhangúlag megszavazta az ország gyarmatosításkori büntető törvénykönyvének régóta húzódó felülvizsgálatát, amely egyebek között megtiltja a házasságon kívüli nemi kapcsolatot és a házasságon kívüli együttélést. 

A fogamzásgátlás népszerűsítése és az istenkáromlás is büntethető lesz az új törvénykönyv szerint, 

sőt visszaáll a hivatalban lévő elnök és az alelnök, az állami intézmények és a nemzeti ideológia megsértésének tilalma is.

A módosításokkal kapcsolatban az Egyesült Államok is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy 

az új cikkelyek az emberi jogok csorbítására utalnak.

Ausztrália pedig azt jelezte, hogy pontosításokat szeretne kapni a törvénykönyv új szövegével kapcsolatban.