A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését javasolja a kormánynak a Magyar Turisztikai Ügynökség – derült ki a szervezet szerdai közleményéből.

Budapest,,Hungary,09,,Sept.,,2017,People,Enjoy,Sunset,On,TheBUDAPEST, HUNGARY 09, Sept., 2017 People enjoy sunset on the panorama bar Balna Terrace
Az NTAK adatszolgáltatás szakaszos bevezetését javasolja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
Fotó: Shutterstock

Az MTÜ javaslata alapján 2023. július 1-jétől

az évi 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vállalkozások számára lépne életbe a kötelezettség, az ennél alacsonyabb árbevételű szolgáltatók adatszolgáltatásának kezdete pedig későbbi időpontra módosulna,

hosszabb felkészülési időt biztosítva így számukra.

Az MTÜ felhívta a figyelmet arra, hogy az NTAK-regisztráció továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező, ennek elmulasztása szankcionálható.

Az ügynökség a márciusban bevezetett tesztidőszak tapasztalatai alapján javasolta a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) való adatszolgáltatás szakaszos bevezetését a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók esetében is.

Ez a szálláshelyek kapcsán 2019-ben már megvalósult.

A mostani javaslat szerint július elsejétől az NTAK-ba történő adatok szolgáltatására és továbbítására kizárólag azon vendéglátó üzlet üzemeltetője és turisztikai attrakció működtetője köteles saját vendéglátó vagy jegykezelő szoftverén keresztül, amelynek éves nettó árbevétele 2022-ben szolgáltatási helyenként meghaladta a 100 millió forintot.

Következő lépésben, 2024. január elsejétől ugyanezt az a vendéglátó üzlet üzemeltetője és turisztikai attrakció működtetője köteles megkezdeni, amelynek szolgáltatási helyenként 2022. évi nettó árbevétele több mint 12 millió forint, de nem haladta meg a 100 millió forintot.

A javaslat alapján a nettó árbevétel számításakor a vendéglátóüzletek esetében a vendéglátás jellegű kereskedelmi tevékenységből származó bevételt veszik alapul, a turisztikai szolgáltatók esetében pedig a turisztikai attrakció szolgáltatásaihoz kapcsolódó jegyértékesítésből származó bevétel lesz az irányadó.

Az MTÜ javaslatában az is szerepel, hogy a 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő vendéglátó üzletek és turisztikai szolgáltatók számára az NTAK adatszolgáltatás ne legyen kötelezően előírva.

Ugyanakkor a 2021. november elsején életbe lépett regisztrációs kötelezettséget a módosítási javaslat nem érinti, azaz minden nyilvántartásba vételi dokumentummal rendelkező vendéglátó üzletnek és turisztikai attrakciónak regisztrálnia kell az NTAK-ba.

Vagyis valamennyi magyarországi étterem, cukrászda, büfé, kávézó, italüzlet, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem, alkalmi vendéglátóhely, mozgó vendéglátóhely, rendezvény étkeztetés, munkahelyi étkeztetés szolgáltatást nyújtó vendéglátó üzlet köteles az NTAK-ba regisztrálni.

Szintén kötelező a regisztráció minden jeggyel látogatható múzeum, vár, kastély, közfürdő, természetes fürdő, kalandpark, állatkert, vidámpark, védett természeti terület bemutatóhelye, turisztikai közlekedési eszköz, valamint zenés-táncos rendezvény számára is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség nyilvántartása alapján a regisztrációt május 23-ig több mint 22 ezer vendéglátó üzlet és attrakció végezte már el.

Budapesti atlétikai vb: tömegek özönlenek Magyarországra

Visszatérő külföldi turisták, emelkedő előfoglalási mutatók, nemzetközi vonzerejű kulturális és sportesemények, várakozáson felüli év végi és év eleji vendégforgalom hatására újranyitó szállodák. A turisztikai ágazat hazai szereplői sikeresen túljutva a teljesen bizonytalannak ítélt első heteken már jó, illetve nagyon jó évet várnak.