Torbjørn Pedersen, vagy becenevén Thor, 2013. október 10-én felmondott a munkahelyén és elbúcsúzott a családjától, valamint barátnőjétől, hogy körbeutazhassa a világot. Pedersen azonban felállított néhány szabályt, hogy ne legyen olyan egyszerű a küldetése. Az út során a világ összes országába el akart látogatni, minden országban legalább 24 órát akart eltölteni, illetve mindezt úgy akarta teljesíteni, hogy egyszer sem repül.

Torbjřrn (Thor) Pedersen stands on the dock at the Port of Aarhus in Aarhus, Denmark on July 26, 2023, as he stepped off a large Maersk container ship, after visiting his 203rd country and final country -- the Maldives -- in late May 2023. After almost 10 years away, the Danish traveller returned to his native soil after visiting every country in the world, without flying. (Photo by James BROOKS / AFP)
Torbjørn Pedersen, amikor 10 év után megérkezett Dániába.
Fotó: AFP

A kalandban az egyik legizgalmasabb pedig az volt, hogy Pedersen megfogadta, hogy addig nem tér haza Dániába, ameddig a végére nem ér az utazásnak. Pedersen végül állta a szavát, teljesítette a küldetését – a férfival a CNN Travel készített interjút

2023. május 24-én a dán férfi megérkezett a kaland utolsó állomásához, a Maldív-szigetekhez, ami majdnem 10 év alatt a 203. ország volt, ahol Pedersen járt.

Pedersen 203 országot látogatott meg, de az ENSZ hivatalos adatai alapján 195 ország van jelenleg a Földön. Ebből 193 az ENSZ tagja, a Palesztin állam, valamint a Vatikán nem tartozik az Egyesült Nemzetek Szövetségébe. Pedersen útja azért volt hosszabb, mivel több olyan államot is meglátogatott, amik hivatalosan nem országok, de gyakorlatilag mégis rendelkeznek az országokra jellemző szuverenitással. Ilyenek voltak Tajvan, vagy Hongkong.

A férfi ezt követően indult haza Dániába, ahonnan majdnem 10 éve indult útnak. A hazatérésben a Dán Vöröskereszt segített neki, és hajóval vitték vissza Pedersent. A férfit a Vöröskereszt ráadásul kinevezte nagykövetének is.

Van valami epikus abban, hogy hajóval érkeztem vissza Dániába. Az emberek ott voltak a kikötőben és végignézhették, ahogy felbukkanok a horizonton és átélhették az utazásom utolsó kilométereit. Amikor lesétáltam a hajóról ujjongtak és integettek nekem. Ezt a projektet így kellett befejezni 

– mondta Pedersen a CNN Travelnek adott interjújában. A férfi a Maldív-szigetekről, ahol egy nagy buli keretében ünnepelte meg, hogy sikeresen teljesítette a vállalását, Srí Lankára utazott, onnan pedig Malajziába. Itt egy 33 napos hajóút várt rá az MV Milan Maersk konténerhajó fedélzetén, amíg haza érkezett.

Amikor leraktam a táskám a kabinomban azt éreztem, hogy itt az út vége. Innen már törött lábbal is hazajutok. Nincs több kígyó, vadállat, malária, vagy harc a vízumért a bürokráciával. Csak arra kellett vigyáznom, hogy nehogy vízbe essek

– emlékezett vissza Pedersen.

Turizmusrészvényekben megérte utazni az idén, de még most sem késő beszállni

A turizmussal foglalkozó vállalatok részvényei hatalmasat meneteltek az elmúlt egy év során, és a kereslet nem mutatja lassulás jelét, jókora potenciált tartogat a továbbiakban is.

A hazatérés

A férfit nagyjából 150 ember várta Dánia keleti partján, az Aarhus kikötőben, ahová 2023. július 26-án érkezett meg. A tömegben ott volt egykori barátnője, aki azóta már a felesége lett. Pedersen 2016-ban kérte meg a nő kezét Kenyában, ahová korábban megszerveztek egy találkozót, majd 2021-ben szintén az egyik állomáson összeházasodtak.

World,Image,Made,By,Stack,Of,Travel,Photos,From,The
Fotó: Shutterstock

Az üdvözlésére összegyűlt emberek között nem csak a családja és a barátai várták, hanem azok azok is, akik az elmúlt 10 évben végig követték az útját a blogján keresztül.

10 év alatt a világ körül

Pedersen azt megelőzően, hogy 2013-ban útnak indult, szállítmányozási és logisztikai területen dolgozott, ami nagy segítség volt neki az út megtervezéséhez. Állítása szerint nagyrészt tudta magát tartani az előre megtervezett útvonalhoz, csak néhány váratlan komplikáció lépett fel. Ezek közül a legnehezebb az volt, hogy csak nagyon nehezen tudott bejutni Egyenlítői-Guineába. Négy hónapig kellett küzdenie, hogy vízumot szerezhessen az országba, viszont ezt követően sem volt könnyű dolga, mivel akkoriban az egyébként is nehezen megközelíthető ország szárazföldi határai le voltak zárva. Végül sikerült megismerkednie egy emberrel, aki árut csempészett Egyenlítői-Guineába és hajlandó volt bejuttatni az országba Pedersent.

eler,With,Backpack,In,The,Railway,,Backpack,And
Fotó: Shutterstock

Egy másik átszervezést Pakisztán igényelt. Eredetileg a mongol határon akart kínai vízumot szerezni, de a procedúra annyira elhúzódott, hogy végül fel kellett vele hagynia és Pakisztánba érnie, mielőtt az oda szóló vízuma lejár. Ez egy több mint 12 ezer kilométeres kitérőt jelentett Pedersen számára.

Hasonló vízumproblémákba ütközött olyan országokban, mint Szíria, Irán, Nauru és Angola.

Az utazást olyan események is hátráltatták, mint egy négy napig tartó vihar az Atlanti-óceánon, miközben Izlandról utazott Kanadába. Volt életveszélyes helyzetben háborús övezetekben, valamint előfordult, hogy több hetes megállót kellett tartania kimerültség miatt. Ghánában elkapta a maláriát, ami ráadásul az agyát támadta meg, valamint többször is megesett vele, hogy a hajó, amivel továbbutazott volna, hajótörés miatt kiesett a forgalomból. Mindezek mellett 

Pedersen szerint az egyik legnagyobb kihívás az a bürokrácia volt, amivel szinte minden alkalommal meg kellett küzdenie.

A leghosszabb késést azonban a 2020-ban kirobbant koronavírus-világjárvány okozta. A pandémia kitörésekor Pedersen pont Hongkongban tartózkodott. A lezárások hatására a férfi 2 évre ragadt a városállamban, pedig ekkor már csak 9 ország volt hátra a listájáról.

Pedersen 2013-ban úgy tervezte, hogy a világkörüli út 4 évet fog igénybe venni. A késések, a bürokrácia, a kitérők és a Covid végül átírta ezt a forgatókönyvet és végül majdnem 10 évre nyúlt a 203 ország meglátogatása.