Nyaranta megtelik a görög szigetvilág turistákkal, ám az egészségügyi személyzet képtelen ekkora tömeget ellátni, már legalább kilenc megelőzhető halálesetet okozott az országban a nyár, még az erdőtüzek elszaporodása előtt.

A turisták körében népszerű szigeteken a legrosszabb a helyzet, különösen, ha egyébként gyéren lakott területről van szó. Sok esetben a szigeti kórházakban csak egyetlen általános orvos dolgozik, de mentőből is hiány van szerte a szigeteken. Ráadásul 

mentőkből még a főváros Athénban is nagy a hiány, 85-90 helyett csak mintegy 50 járja a város utcáit.

-
Fotó: Aris Messinis / AFP

A szigetek kórházaiba nehéz embert találni, hiszen az árakat a turistákra szabták, miközben a személyzet elégtelen volta miatt hatalmas pluszterhelés nehezedik a dolgozókra – olvasható a Politico összeállításában.

Ezt a görög mentőszolgálat (EKAV) emberei átirányításával igyekszik megoldani, ám ez csupán alkalmi segítség, miközben az állandó dolgozók szépen lassan kiégnek. Egy mentőautó 7/24 üzemeltetéséhez tizenegy emberre van szükség, ám van olyan sziget, ahol csak tíz mentős van, ráadásul ők is hamarosan nyugdíjba mennek.

A kormány részéről is csak rövid távú, a nyár megúszását célzó ötletek érkeztek, mint amilyen a tűzoltók és a katonaság sofőrjeinek bevetése az emberhiány pótlására. Az EKAV azonban felhívja a figyelmet, hogy a tűzoltók és a katonák nem mentőstisztek és sokszor áll elő olyan helyzet, amikor a kocsi teljes személyzetének a munkájára szükség van. Ekkor a képzetlen dolgozók könnyen lehetnek akár káros hatással is az eset kimenetelére.

Noha a nyár eleji választáson győztes Kiriakosz Micotákisz kampányában 10 ezer egészségügyi dolgozó, 800 mentőautó-sofőr és 250 motoros mentős felvételét ígérte, az ellenzék szerint a kormány célja az egészségügy privatizációja, amit azonban a kormány tagad. A közkórházak dolgozóinak szakszervezete szerint ráadásul ez csupán csak arra elegendő, hogy az elmúlt két és fél évben távozókat pótolja, akik tízezren lehetnek, és akikhez idén várhatóan további ötezren csatlakoznak.