Ma bejelentették a Magyarország kenyere és Magyarország tortája 2023 verseny hetek óta hétpecsétes titokként őrzött nyerteseinek nevét a Parlament Vadász termében. A rekordszámú nevezővel lebonyolított, többkörös versenyek győzteseinek receptjét a szakmai ipartestületek tagjai kapják meg, és a legjobbnak választott kreációkat először augusztus 19-től kóstolhatják meg az Ízek utcájában és a csatlakozó több száz cukrászdában és pékségben az érdeklődők.

ország tortája, torta, Parlament, kenyér
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Magyarország tortája idén a Spicces füge respektus lett, a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda versenyműve, Magyarország kenyere pedig a Szent István napi durumkenyér, a dunabogdányi Heim Sütöde hűtős kelesztéssel készült versenyműve.

A Magyarország innovatív kenyere 2023 címet a balmazújvárosi Balmoz-Sütöde négyféle lisztből, kovásszal készült Aranymetszés kenyere nyerte. 

Új kategória a sétálós sütemény, amely régóta várt kihívás a pékek körében. 

Az első alkalommal meghirdetett versenyt és címet a biharkeresztesi Szinobor Kft. Málnás-pisztáciás pékfagylaltja nyerte. A tortaversenyen a Magyarország cukormentes tortája címet a Kikelet nyerte a makói Pap cukrászda műhelyéből.

ország tortája, torta, Parlament, kenyér
Málnás-pisztáciás pékfagylalt. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Újdonság volt a 17. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny kiírásában, hogy a jelentkezőknek a recept megalkotásához egy hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból is kellett választaniuk egy alkotóelemet.

A legtöbben a tokaji aszút és a magyar akácmézet választották a listáról, amelyen az újfehértói fürtös meggy, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és gyógynövények szerepeltek

– mondta  Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke. A ribizli, mandula, málna és megy mellett a kukorica, hajdina, sütőtök és tejbegríz is népszerű alkotóelem volt.

ország tortája, torta, Parlament, kenyér
Augusztus 18-án hozzák először forgalomba. 
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az államalapítás és az Államalapító Szent István király ünnepének idei rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, hogy 

diplomáciai nagyüzemre készülnek augusztus 20. környékén, az atlétikai világbajnokság házigazdájaként a rangos eseményeket a maguk komplexitásában kezelik.

A világ második legnagyobb sporteseménye és az augusztus 20-i rendezvények előkészítése menetrend szerint zajlik, az operatív törzs jövő héten készül el a végleges biztonsági tervvel.

A hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással és tisztavatással kezdődik a nap – részletezte az államtitkár –, amit a Magyar Honvédség légiparádéja követ. Novák Katalin köztársasági elnök idén Esztergomban mond ünnepi beszédet, itt adják át a Szent István-rend kitüntetéseit.

Az országház épülete ingyenesen lesz augusztus 20-án látogatható, lesz ünnepi szentmise és Szent Jobb-körmenet a Szent István-bazilikában.

Fénypont az este kilenckor kezdődő tűzijáték a fesztiválszezon közepén, 

a Szent István-nap és a megelőző két nap eseményei az ország legnagyobb ingyenes programsorozatát alkotják.

ország tortája, torta, Parlament, kenyér
Erőss Antónia a nyertes cukormentes tortával. 
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság