A tavalyi és az idei mediterrán hőhullám az európaiak utazási szokásain is sokat változtatott. A londoni székhelyű Black Tomato luxusutazás-szervezőnél máris erős az érdeklődés a perzselő nyári hőséget elkerülő utak iránt – közölte Tom Marchant, a cég egyik alapító-tulajdonosa.

Geirangerfjord,From,Skagefla,Farm,On,A,Beautiful,Blue,Sky,Day
A Geiranger-fjord Norvégiában. Fotó: RuthChoi

„Élénk érdeklődést érzékelünk a skandináv nyár iránt. Az olyan úti célok, mint Norvégia, Svédország, Izland és – a szoros földrajzi értelemben nem Skandináviához tartozó – Finnország, egyre népszerűbbekké válnak, az ide irányuló nyári foglalások mintegy 37 százalékkal nőttek egy év alatt, és arra számítunk, hogy az emelkedés még távolról sem állt meg” – mondta.

A Black Tomato tapasztalataival vág egybe a vén kontinens nemzeti turisztikai szövetségeit összefogó Európai Utazási Bizottság nonprofit szervezet több mint 6000 fő megkérdezésével készített felmérésének eredménye is, amely szerint idén június és november között 10 százalékkal csökkent az érdeklődés a földközi-tengeri térségbe történő utazások iránt – írja a CNBC.

A legfőbb szempont az utazási célpont kiválasztása során ugyanis az, hogy a pihenni vágyók mindenekelőtt kellemes hőmérsékleti körülmények közepette szeretnék eltölteni a szabadságukat.

Irány a skandi nyár

A skandi nyár ezért aztán mind trendibbé válik a nyaralókat bérlő turisták körében is az amerikai Expedia Group online utazási vállalat szerint.

Különösen a német utazók keresgélnek északi turisztikai célpontokat az Expedia által üzemeltetett Vrbo elektronikus piactéren, mint állítják, július első két hetében például 35 százalékkal nőtt az érdeklődés Dél-Norvégia iránt június első feléhez mérten.

Harvest Caye, Belize- November 22, 2017: Tourists enjoying sunshine, blue sky and white sandy beach at Harvest Caye, a private island of Norwegian Cruise Line, located in southern Belize.
Fotó: Shutterstock

Az Expedia adatai arról is tanúskodnak, hogy a németeket mágnesként vonzzák a dél-svédországi Skane és Blekinge megyében található nyaralók is.

Sőt, a skóciai Edinburgh-ra 20 százalékkal, a lettországi Rigára és az észtországi Tallinnra 25-25 százalékkal többen kattintottak.

A dél-svédországi Smaland tartomány nyaralóépületeinek kedveltsége pedig a spanyolországi Tenerifén található üdülőkével vetekedik, és többen zoomolnak rájuk, mint az olaszországi Rimini kiadó ingatlanjaira.

Ki hallott már a Lofoten-szigetekről?

A fentiek ellenére az Európai Utazási Bizottság felmérése szerint az európaiak körében még mindig Spanyolország a legkívánatosabb úti cél. Az Expedia Group adatai azonban azt mutatják, hogy az érdeklődés ott is észak felé tolódik.
Bár a nyaralókeresések az olyan népszerű dél-spanyolországi helyeken, mint Costa Blanca, Costa Brava és Mallorca júniusról júliusra változatlanok maradtak, ezzel szemben az ország északi partvidékén elhelyezkedő nyaralóházak attraktívabbakká váltak. 
Az Atlanti-óceán partján található Costa Verde, Costa de Cantabria és a francia határhoz közeli – kulináris célpontként sem utolsó – Baszkföld felértékelődött a turisták szemében.

A görög és horvát szigetekkel szemben pedig a norvégiai Lofoten-szigetek csábereje nőtt meg, főként a családosok számára, különösen azután, hogy a múlt hónapban a görögországi erdőtüzek miatt több tízezer embert kellett evakuálni Rodosz, Korfu és Evia szigetéről, néhányan ráadásul fürdőruhában voltak kénytelenek menekülni – emelte ki Marchant.

A szakértő úgy véli, alternatívát jelenthetnek Kanada, Szlovénia, az olasz Dolomitok, valamint a svájci és osztrák Alpok is.

Nem feltétlenül kell ugyanakkor az utazóknak kedvelt nyaralóhelyükön változtatniuk. A legnagyobb nyári meleg helyett mind többen választják az elő- vagy utószezont.

Olaszország déli sarkában Puglia és Szicília például bivalyerősen teljesít, de inkább ősszel árasztják el őket a turisták. Az Észak-Afrikához való közelségük miatt még októberben is meleg és napos az idő, de kisebb a tömeg és nagyobb a nyugalom. Nem beszélve a kedvezőbb árakról.

A már lefoglalt utak mellett kitartanak a turisták

Ügyfeleink kitartanak foglalásuk mellett, idén nyáron rengetegen látogatnak Görögországba, Athéntól a Kikládokon át egészen Krétáig – fejtette ki a CNBC-nek Cynthia Nerangis, a mediterrán utazásokra szakosodott LemonLime Travel tulajdonosa. 

Az Omio vonat-, busz- és repülőjegy-foglalási vállalatnál pedig idén még nőtt is a foglalások száma, és a lemondások aránya továbbra is rendkívül alacsony, mindössze 3 százalék maradt – árulta el a CNBC-nek Peter Tomlinson, a cég alelnöke.

Az InsureMyTrip biztosítótársaság sem tapasztalt észrevehető növekedést az útjukat a hőség miatt módosítani vagy törölni kívánó ügyfeleik hívásainak vagy e-mailjeinek gyakoriságában. A Squaremouth utazási irodánál pedig még csak nem is hallottak olyan utasokról, akik a hőhullámra tekintettel le akarták volna mondani utazásukat, vagy bármiféle igénnyel léptek volna fel emiatt.