BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utazás ősszel: olcsóbb lett a Balaton, jelentős kedvezményekkel élénkítik a keresletet az utószezonban

Jelentős árkedvezményekkel csábítanak foglalásra, legalább hároméjszakás őszi mini szabadságra országszerte a szálláshelyek. A belföldi turizmus központja, a Balaton környékén is több tucatnyi apartman, panzió és különböző kategóriájú hotel a főszezoninál akár 20-25 százalékkal csökkentette árait, az iskolakezdés miatt törvényszerűen megcsappanó keresletet élénkítve. Megnéztük, hogy mennyibe kerül az utazás ősszel.

Csaknem 600 szálláshely csatlakozott a Szállás.hu oldalán futó kampányhoz, amelynek résztvevői őszi szabadságra csábítanak elvileg 14–20, gyakorlatilag akár 25 százalékos kedvezményekkel, amit a legalább három éjszakára foglalóknak biztosítanak szeptember 5-ig. Az iskolakezdés előtti utolsó, igazán nyárias napokkal így a vendégek és a vendéglátók egyaránt jól járnak.

20230712 Balaton Balatoni turizmus Fotó: Bach Máté  BPM  Magyar Nemzet  MN
Fotó: Bach Máté /  Magyar Nemzet

Mikor van utószezon a Balatonnál? 

Régen augusztus 20-án véget ért a főszezon, az iskolakezdésre készülő családok sokasága hazautazott külföldről, vagy a Balatonról. Ilyenkor régen menetrendszerűen beköszöntött a rossz idő, a strandbüfében lehúzhatták és le is húzzák a rolót, bezártak a nyaralókra épülő helyi vendéglők és kisebb-nagyobb boltok, hirtelen csak a helyi lakosok maradtak a Balaton környéki településeken.

A klímaváltozás okozta fokozatos felmelegedés miatt 

újabban nem ér véget a nyár augusztus 20-án, de az árak már mérséklődnek,

hiszen a főszezoni kereslet csökken, a jó időt a többség már csak legfeljebb a hétvégéken élvezheti a tónál. 

Olcsóbb a szállás a Balatonnál az utószezonban? 

Korábbi adatok szerint átlagosan 30 százalékkal olcsóbbak az utószezoni árak. A jó idő kedvezően hat a keresletre, még augusztus utolsó napjaira is érkeznek a foglalások, a nyárias időjárás sokat javíthat az augusztusi statisztikán – mondta Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke a Világgazdaságnak.

Hozzátette: a jó idő a rövid távú foglalásokat segíti, de augusztus végén mindig nagy a törés az iskolakezdés és a szabadságolási szezon vége miatt. 

Körülnéztünk a szállásfoglalási oldalakon, ahol igen különböző árakat találtunk.

Egyszerűbb és olcsóbb is a szállásfoglalás utószezonban – akár negyedével alacsonyabb áron találhatunk szállást a Balatonnál.
Fotó: vinifera.hu

Három éjszakára két fő ellátás nélküli apartmanban 45–60 ezer forintért talál szállást most.

Hotelben sok a félpanziós ajánlat, ilyet egy négycsillagos keszthelyi szállodában 167 ezer forintért, Siófokon 190 ezerért, Balatonalmádiban 230 ezerért találtunk.

Akinek a háromcsillagos szálloda is megfelel, már 122 ezer forintért kap két személyre félpanziós ellátást három éjszakára, azaz négy napra. Balatonlellén 97 ezer forintért is láttunk foglalható csomagot, az árakat rugalmasan, a kereslethez igazítják a szállodák, vagyis napról napra változhatnak.

Milyen programok vannak a Balatonnál augusztus 20-a után? 

Kifejezetten izgalmas időszak ez, a nyári főszezon vége, amikor 

a turisztikai kínálat még teljes mértékben főszezoni, de már kedvezőbb árak mellett kapják meg a vendégek ugyanazokat a szolgáltatásokat 

– összegezte Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Utazás nyár végén: előttünk az utószezon, nem csökken a kereslet a szeptemberi nyaralások iránt

Kifejezetten jó utószezonra számítanak a kiutaztatók, az augusztus végén záruló főszezon után a tengerparti nyaralásoktól a kulturális körutazások, európai városlátogatások és a mediterrán, illetve egzotikus hajóutak felé fordul a kereslet fókusza. Horvátország iránt sem szűnik meg az érdeklődés, szeptemberre harmadával több oda szóló szállásfoglalást rögíztett a Szallas.hu, mint egy éve.

Kezdődik az ősz és a Nyitott Balaton kampány őszi szezonja, ami a gasztronómiára koncentrál.

Nagyon jó termést várnak a balatoni borászok, hamarosan kezdődnek a szüreti fesztiválok. A balatoni gasztronómia évről évre növekvő érdeklődésre tart számot, az utószezonban pedig a dinamikus árazással a szálláshelyek is jól tudnak alkalmazkodni a kereslethez a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint.

Balatonfured,,Hungary,,06.10.2019,:,Fish,Ad,Wine,Festival,Fried,Fish
Jön az őszi gasztronómiai főszezon a Balatonnál.
Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy nagyon sokféle szálláskategória van, a magánszálláshelyektől a sokcsillagos hotelekig, mindenki megtalálja az igényeihez és a pénztárcájához szabott kínálatot.

Az utószezoni árakban nagy különbségek vannak, és markánsan megváltoztak az utazási szokások, sokan az utolsó pillanatban döntenek, figyelik az időjárást, a programokat,

Újabban az egy-két éjszakás foglalások aránya is nőtt, nem hosszú periódusokat foglalnak, hanem ha tehetik, többször, pár napra utaznak sokan a Balatonhoz

– mondta Fekete Tamás. 

A főszezon végével új szezon indul, az őszi gasztronómiai főszezon. Az idei év különlegessége, hogy még javában tart az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat a Balatonnál, amiért érdemes odautazni hétvégén és hétköznap is akár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.