Turizmus

Eldőlt: szünetelnek az Izraelbe szervezett magyar kiutazások, sorra lépnek az irodák

Átfoglalhatnak más időpontra vagy másik úti célra az idei izraeli kulturális körutazásra befizetett utasok a legnagyobb magyar kiutaztatónál, az OTP Travelnél – tudta meg a Világgazdaság. A cég példáját más irodák is sorra követik.

Továbbra sem került Izrael az utazásra nem ajánlott országok kategóriájába, ami turisztikai szempontból praktikusan azt jelenti, hogy a befizetett utazások árát nem kaphatná vissza senki. A legnagyobb izraeli kiutaztató, az OTP Travel azonban mélyen a zsebébe nyúlt azzal, hogy az idén induló hét csoportja tagjainak felajánlja az átfoglalás lehetőségét más utazásra vagy későbbi időpontra. Ráadásul visszafizetik az út árát annak, aki ezt kéri – tudta meg a Világgazdaság.

Dead,Sea,,Israel,-,2019-08-23:,A,Bather,Floating,In,An
A Holt-tenger az egyik bakancslistás izraeli célpont.
Fotó: Shutterstock

Kemény döntés ez üzletileg, de egy ilyen helyzetben mindent felülír az emberség

– mondta Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke.

A turisztikai szakember leszögezte: ellentétes lenne a hivatásuk az utaztatói szakma szellemiségével, üzletpolitikájával, ha bárkit arra kényszerítenének, hogy oda utazzon, ahova nem akar, vagy akkor, amikor nem akar, és emiatt anyagi kár érje.

Szövetségi szinten nem fogalmaztak meg az utazási irodák számára semmilyen ajánlást vagy felhívást, de enélkül is sorra döntenek úgy az izraeli kiutaztatásban érdekelt magyar cégek, hogy önként, a többletköltséget nem az utasokra áthárítva biztosítják az átfoglalásokat.

10 October 2023, Hesse, Frankfurt/Main: Passengers from Tel Aviv arrive in Frankfurt airport. Last Saturday, the radical Islamic Palestinian organization Hamas attacked Israel. Photo: Hannes P. Albert/dpa (Photo by Hannes P Albert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó:  Hannes P Albert / DPA / AFP

Az izraeli partnerek együttműködők, de a  légitársaságok nem mindegyike kezeli rugalmasan a helyzetet, ezekben az esetekben nem tudják az irodák, hogy mikor és egyáltalán visszakapják-e valaha a repülőjegyek árát.

Októberben három csoport, a legközelebbi 18-án indult volna Izraelbe kulturális körutazásra az OTP Travel szervezésében. Ezeknek a csoportoknak a tagjaival már ma felvették a kapcsolatot, a hét második felében pedig a novemberi utasokkal egyezkednek – jelezte az ügyvezető.

Fontos tudni, hogy a Magyar Konzuli Szolgálat listáján továbbra is III. kategóriás, azaz fokozott óvatossággal látogatható országként szerepel Izrael, vagyis az utazási irodáknak a lemondási időn belüli utazások árát nem lenne kötelességük visszatéríteni, vagy másik utat felajánlani azoknak, akik nem akarnak oda utazni.

An,Israeli,Flag,Blows,In,The,Wind,From,The,Mount
Az OTP Travel 165 utasa indult volna a különleges látnivalókban gazdag országba.
Fotó: Shutterstock

Izrael hatalmas fehér folt lesz a turisztikai térképen,

a különleges kulturális emlékekben, kultikus és ikonikus helyszínekben gazdag országot utasok sokasága látogatta folyamatosan a világ minden tájáról.

Az OTP Travel döntése nyomán a magyar utazási irodáknál a szervezett turisztikai célú kiutaztatás az idén feltehetően szünetel Izraelbe Magyarországról. 

Kedden a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya a mai naptól Izraelt a II-es (narancssárga) kiemelt biztonsági kockázatot rejtő országok közé sorolta Izraelt, ahova csak halaszthatatlan esetben javasolják az utazást.

Izraeli mentőakció: kerülő úton, saját költségén mentette haza utasait egy magyar utazási iroda

Saját költségén, kerülő úton, Isztambulon keresztül hozta haza huszonhat magyar utasát Izraelből a Proko Travel. Az ügyvezető annyit mondott: nem számított nekik, hogy mennyibe kerül, csak épségben hazatérjenek az utasaik.

 

 

izraeli háború Magyar Utazási Irodák Szövetség Izrael körutazás iroda
Kapcsolódó cikkek