Turizmus

Izraeli mentőakció: kerülő úton, saját költségén mentette haza utasait egy magyar utazási iroda

Saját költségén, kerülő úton, Isztambulon keresztül hozta haza huszonhat magyar utasát Izraelből a Proko Travel. Az ügyvezető annyit mondott: nem számított nekik, hogy mennyibe kerül, csak épségben hazatérjenek az utasaik.

Saját költségén, kerülő úton, Isztambulon keresztül hozta haza 26 magyar utasát Izraelből a Proko Travel. A sikeres mentőakcióról a Turizmus.com szakportál számolt be, ahol a cégvezető hangsúlyozta: „Nem számított, hogy mennyibe kerül, csak hogy épségben hazahozzuk az utasainkat.” 

TEL AVIV, ISRAEL - OCTOBER 8: People wait in departing section at Ben Gurion Airport, Israel's only international airport, after many flights from abroad are cancelled due to the attacks launched by Palestinian factions in Tel Aviv, Israel on October 8, 2023. Turgut Alp Boyraz / Anadolu Agency (Photo by Turgut Alp Boyraz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A Proko Travel utazási iroda a Turkish Airlines vasárnap éjszaka induló járatán, Isztambulon keresztül hozta haza 26 utasát Izraelből. A csoport eredetileg a Wizz Air szombat esti, törölt járatán érkezett volna Budapestre a szentföldi körutazásról, az Izrael elleni rakétatmadás útjuk utolsó napján történt, mielőtt a szállodából a repülőtérre indultak volna. 

Az utazási iroda munkatársai már szombat reggel elkezdték előkészíteni az alternatív hazahozatali lehetőségeket, még mielőtt a Wizz Air tel-avivi bázisától értesültek volna a járattörlésről. Felmerült a Jordánián keresztüli kimentés gondolata is, a szárazföldi határok lezárása miatt azonban ezt a lehetőséget el kellett vetniük. Végül szerencsés módon a Turkish Airlines Isztambulon keresztül hazaérkező járatára sikerült jegyet vásárolniuk a 24 utas számára, ketten pedig a vasárnap reggeli El Al járattal utaztak haza.

Az árak a csillagos egekig szöktek, a repülőjegyek ára öt-nyolcszorosára emelkedett

– mondta Prónay Bence, az utazási iroda ügyvezetője a turisztikai portálnak. 

Leállnak az Izraelbe tartó repülőjáratok

Nemcsak amerikai, de több ázsiai légitársaság is beszüntette az Izraelbe tartó járatait.

A cégvezető nem részletezte, hogy milyen pluszkiadást jelentett számukra az újabb repülőjegyek ára és a további szállásköltség, ami egyaránt az irodát terhelte, amely emellett az utasai étkezéséről is gondoskodott, sőt repülőjegyes partnerével, 

a Lupus Travellel együtt másoknak is segített a Proko Travel a hazajutásban. 

Az elsődleges cél az ország elhagyása volt. Egy csoporton kívüli utasnak Prágába tudtak repülőjegyet vásárolni, és onnan vonattal tért haza Budapestre.

A tel-avivi repülőtéren a járattörlések és a hazamenekülő utasok nagy száma miatt a beszámolók szerint óriási volt a feszültség, a Wizz Air törölte a járatait, a Ryanair és a Lufthansa több gépe sem szállt fel, az El Al és a Turkish Airlines gépei pedig telt házzal mentek.

Mint arról beszámoltunk, éjjel a magyar légierő gépe is magyarokat mentett haza, a kormány mentőakciója során 215 kint rekedt turista is épségben hazatért.

A Proko Travel utasai ugyancsak ma, a délelőtti órákban megérkeztek Budapestre

– tájékoztatta a jó hírről a szerkesztőséget Prónay Bence.

Izrael rendkívül népszerű turisztikai célpont, több magyar utazási iroda kínálatában szerepel. Óráról órára változik és változhat a helyzet, most mindenki a friss információkat figyeli. Nagy a tanácstalanaság, egyértelműen arra készülnek az irodák, hogy turistaként aligha akar most bárki a veszélyes térsgébe utazni.

Ami tény, a Külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján nincs változás, a korábbi III-as kategóriában, biztonsági kockázatot rejtő, fokozott óvatossággal látogatható országként szerepel Izrael. 

 

járattörlés izraeli háború Izrael Wizz Air utazási iroda
Kapcsolódó cikkek