Hírek

A kockázatos országok közé sorolta Izraelt a külügyminisztérium

Azt javasolják, csak halaszthatatlan esetben utazzon oda most bárki.

Izraelt a II-es (narancssárga) kiemelt biztonsági kockázatú országok közé sorolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya – derül ki a tárca keddi tájékoztatásából. Mindez azt jelenti, hogy a külügy minisztérium csak a halaszthatatlan utazásokat javasolja az országba, melynek biztonsági jellemzői jelentős kockázatokat rejtenek, ugyanakkor a konzuli védelem még biztosíthatónak tűnik, az adott ország/térség működése egészségügyi, hatósági segítségnyújtást – ha korlátozott formában is esetleg, de – lehetővé tesz.

Fotó: JACK GUEZ

A közleményben javasolják, hogy aki teheti, halassza el utazását a narancssárga kockázatú országokba – jelen esetben Izraelbe  –, amennyiben az nem feltétlenül szükséges. Mivel előfordulhat, hogy a biztonsági besorolás módosulhat, ezért célszerű az utazás tervezésekor ellenőrizni a frissítéseket is. A döntés meghozatalakor arra is érdemes tekintettel lenni, hogy a Konzuli Szolgálat csak korlátozott mértékben tud segítséget nyújtani abban az esetben, ha bajba kerül.

A konzuli védelemre regisztrálni is lehet a Konzinfo Utazom mobil applikációban vagy itt. A közlemény végül pár tanácsot is tartalmaz, ezek a következők:

  • Készüljön fel több lehetséges útvonaltervvel arra az esetre, ha a helyszínen azonnal módosítania kellene utazását, akár az azonnali visszautazásra is felkészülve.
  • Természeti katasztrófa, politikai konfliktus vagy hasonló rendkívüli körülmény bekövetkeztekor mielőbb tudassa itthon maradt hozzátartozóival, ha biztonságban van.
  • Ismertesse útitervét itthon maradó családtagjaival vagy barátaival és ha nem érzi magát biztonságban azonnal értesítse családtagjait.
  • Utazása során kerülje a tömegdemonstrációkat, gyülekezéseket.
  • Javasoljuk az állandó fokozott éberséget, figyelmet és elővigyázatosságot.
  • Kössön mindenre kiterjedő utasbiztosítást (baleset-, poggyászbiztosítás). Ha utazása során extrém sportokat űz, búvárkodik vagy hegyet mászik, speciális biztosításra lehet szüksége.
  • Tájékozódjon a helyi média aktuális biztonsági fenyegetettséggel kapcsolatos felhívásairól, az utazás során mindenkor kövesse figyelemmel a helyi hatóságok utasításait.
  • Tájékozódjon a turistákat érintő jellemző csalási formákról.

 

kockázat izraeli háború konzuli védelem Izrael
Kapcsolódó cikkek