Turizmus

Hova utazunk idén nyáron? Megnyitott az Utazás kiállítás

Fenntartható-e a turizmus Covid utáni visszaépülésének üteme? – tették fel a kérdést az ágazati szereplők maguknak a Lapot húzni 19-re címmel megrendezett szakmai konferencián, amellyel hagyományosan elkezdődött a péntektől vasárnapig közönségnapokkal folytatódó Utazás kiállítás a Hungexpón. Megtudtuk azt is, hogy hova utazunk idén nyáron.

Egyelőre úgy tűnik, nem folytatódik tovább a turizmus korábban tapasztalt gyors ütemű felzárkózása, 2022-re a szálláskeresések elérték a 2019-es szintet, a növekedés azóta lagymatagabb – összegezte a Google statisztikáját Erdős Ádám digitális tanácsadó, akinek adataival egybecsengett György László kormánybiztos megállapítása, miszerint

a nemzetközi turizmusban még 20 százalékos potenciál van 2019-hez képest.

György László
utazás kiállítás
Fotó: Sándor Tünde / Világgazdaság
György László előadása az Utazás kiállításhoz kapcsolódó szakmai konferencián.
Fotó: Sándor Tünde / Világgazdaság

2023-ban úgy tudott növekedni a turizmus, hogy a reálbérek beszakadtak, idén több pénz marad a zsebekben, a háztartások fogyasztásának növekedése lehet az idei motorja – hangsúlyozta György László, a Nemzetgazdasági Minisztérium kormánybiztosa.

Konnektor államokra figyel a világ

Rámutatott, hogy 2030-ra a kelet-ázsiai régió adhatja a globális középosztály kétharmadát, ami a beutaztatás szempontjából fontos tény, és jelzi, hogy Magyarországon is óriási potenciál van a turizmusban. Eljött a konnektor államok kora, közös jellemzőjük a pragmatikus és független külpolitika, hogy nem köteleződnek el egyik nagyhatalom mellett sem. A konnektor államok – Mexikó, Lengyelország, Marokkó, Magyarország, Törökország, Kazahsztán, Dél-Afrika, Vietnám, Szingapúr, Indonézia, Malajzia – fogadó és küldő piacként is felértékelődnek a turizmusban a kormánybiztos elmondása szerint.

A világ megosztottsága az orosz–ukrán háború kezdete óta felgyorsult, a turisztikai desztinációk átalakulnak a jövőben. A német gazdaság gyengélkedik, máshol is megérzik, hogy visszaesett az ottani fogyasztás.

Magyarország turizmusát tavaly a külföldi turizmus növekedése húzta, 

miközben a kiutazó turizmus is jelentősen, 16,9 százalékkal nőtt első három negyedévben az előző évhez képest, de a 2019-es vonatkozó értéktől továbbra is 15 százalékkal elmaradt.

Egyelőre úgy tűnik, a Covidból kilábalni nem lehet olyan gyorsan, mint reméltük

– mondta Erdős Ádám szabadúszó digitális tanácsadó, ex-Google, aki 2024 legkeresettebb utazási célpontjait mutatta be a Google szemével.

 

Keresési toplisták

A Google Destination Insights adatai szerint a nyári hónapok szépen alakultak a belföldi turizmusban az előző években, szépen púposodott a tavasz már 2021-ben és 2022-ben is, de 

2023-ra megtörni látszik a lendület, és ez 2024-ben sem ígérkezik másnak.

2022-re a keresések elérték a 2019-es szintet, egyelőre nem folytatódik a további gyors ütemű felzárkózás, lagymatagabb növekedésbe váltott a mutató.

A belföldi szálláskeresési toplistát a Google adatai szerint 2024-ben

  • Gyenesdiás, 
  • Balatonlelle,
  • Balatonalmádi,
  • Tihany,
  • Berekfürdő,
  • Zamárdi,
  • Esztergom,
  • Parád,
  • Bogács és
  • Balatonfüred vezeti.

A kiutazók elsősorban török, olasz, egyiptomi, spanyol, horvát, görög és ciprusi szállásokat böngésznek.

Symi,,Greece,-,September,2019:,Nos,Beach,On,Symi,Island
Görögország a magyarok egyik nagy nyári kedvence.
Fotó: Shutterstock

 

Nincs kifogás

Az aktív turizmus fejlesztésére 65 milliárd forint uniós forrás érkezik, amiből minden vármegye egyformán részesül, és elsősorban hiánypótló attrakciók fejlesztésére kell költeni

– mondta Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős államtitkár szakmai köszöntőjében.

Az aktív turizmusra idén kiemelt figyelem jut, nem véletlenül, a WHO adatai szerint ugyanis 2022-ben Magyarországon 4,5 évvel maradt el a várható élettartam az EU-s átlagtól. Tavaly elkészült Nemzeti Aktív Turisztikai Stratégia 2030 és a Nemzeti Kerékpáros Stratégia 2030, az ezekben kijelölt irányvonalak és meghatározott feladatok segítik a célt elérni. 

Active,Lifestyle.,A,Group,Of,Happy,Young,People,Are,Kayaking
Négyezer tanárt visznek el idén vízitúrázni.
Fotó: Shutterstock

A helyzet siralmas, naponta 37 magyar azért hal meg, mert nem mozgott, a fiatalok körében pedig 2015 óta évről évre nő a túlsúlyosak száma és aránya – mutatott rá az államtitkár.

Az aktív turizmust az uniós források mellett a nemzeti népegészségügyi termékadóból származó 850 millió forint is támogatja, amelyből 

idén hét nagy programot valósítanak meg. 

Minden területen szeretnének előrelépni, a diákok egészséges életmódra szoktatása és a munkahelyi aktivitás területén is.

Új-Zéland, Svédország és Anglia mintájára elindul a Mozgást receptre program, a XII. kerületben egy 200 millió forintos pilot projekttel. Távlati cél eljutni oda, ahol például Svédország van, ahol a fitnesztermi bérletet szó szerint receptre írják fel. Igaz, ott erre a célra évente 400 milliárd forintnak megfelelő összeget költenek – hangzott el.


 

aktív turizmus konnektor állam Magyarország utazás kiállítás fejlesztés
Kapcsolódó cikkek