Turizmus

Megtalálták a világ legbarátságosabb városait – mutatjuk a top 10-et

A Booking.com idén is kiosztotta a Traveller Review Awards díjakat az apartmanoktól a nyaralókon, a faházakon és a villákon át a szállodákig az összes szállástípusra. Az elismerésből kaptak még bérautó- és reptéri taxiszolgáltatók is. Az utazók rangsorolásából kiderül melyik a tíz legtöbbet díjazott ország, és az is, hogy melyek a világ legbarátságosabb városai.

Kihirdették, hogy 2024-ben melyek a világ legbarátságosabb városai. Több mint 309 millió utazó értékelése alapján a Booking.com csaknem másfél millió szálláshelyet, 449 autókölcsönzőt és 129 taxiszolgáltatót díjazott a világ 222 országából és területéről a Traveller Review Awards keretében.

A világ legbarátságosabb városai közé tartozik a görög Ermoupóli.
Ermoupoli, also known by the formal older name Ermoupolis or Hermoupolis on the island of Syros, in the Cyclades, Greece.Ermoupoli, also known by the formal older name Ermoupolis (Hermoupolis) on the island of Syros, Cyclades, Greek Islands, Greece, Europe (Photo by Nagy Melinda / Robert Harding RF / robertharding via AFP)
A világ legbarátságosabb városai közé tartozik a görög Ermúpoli.
Fotó: Nagy Melinda / AFP

A szállásközvetítő portál felhasználói a következők szerint rangsorolták a pihenőhelyeket: vendégszeretet, szolgáltatások, továbbá a szálláshely, a programok és a közlekedés színvonalai alapján. A Booking.com a honlapján és az alkalmazásában 2020 decembere és 2023 novembere közötti vendégértékeléseit átlagolta a díjak kiosztásához.

Az elismeréseket 12. alkalommal adták a pihenőhelyeknek az apartmanoktól a nyaralókon, a faházakon és a villákon át a szállodákig az összes szállástípusra. Díjat kaptak a bérautók és reptéri taxiszolgáltatók is.

„Traveller Review Awards díjunk lényege, hogy azon partnereinket ismeri el, akik igyekeztek túlszárnyalni a vendégek elvárásait, hogy élményeiket emlékezetessé tegyék” – írja honlapján a szállásközvetítő.

A tíz legtöbb díjat kapott ország a világon (darab)

  1. Olaszország: 181 012
  2. Spanyolország: 125 611
  3. Franciaország: 124 361
  4. Németország: 86 910
  5. Egyesült Királyság: 74 754
  6. Lengyelország: 61 693
  7. Brazília: 58 788
  8. Amerikai Egyesült Államok: 56 014
  9. Horvátország: 53 971
  10. Portugália: 32 910

Olaszország sorozatban hetedik alkalommal nyerte el az előkelő első helyezést.

Az otthon melege a legfontosabb

Az utazók közt hetedik éve az apartmanok a legnépszerűbbek, mivel azok nyújtják a szálláshelyek közül leginkább az otthonérzetet. Ilyen pihenőhelyből 710 ezer kapott díjat. A második legnépszerűbbek a nyaralók, amelyek közül 213 ezer részesült elismerésben. Ezek immár második éve kedveltebbek a szállodáknál (179 ezer díj). A rangsor negyedik és ötödik helyére a vendégházak (84 715) és a panziók (71 514) fértek fel. Éves összehasonlításban a villák érték el a legnagyobb növekedést (plusz 23 százalék), majd a nyaralók (plusz 20 százalék) és a kempingek (plusz 14 százalék).

Átlagosan tízből négy díjazott település európai a Booking.com listáján az Euronews értesülése szerint.

A világ legbarátságosabb városai

  1. Arraial d’Ajuda, Brazília
  2. Ermúpoli, Görögország
  3. Viana do Castelo, Portugália
  4. Daylesford, Ausztrália
  5. Grindelwald, Svájc
  6. Moab, Egyesült Államok Utah állama
  7. Uzes, Franciaország
  8. Mazatlán, Mexikó
  9. Dzsaiszalmer, India
  10. Fudzsikavagucsiko, Japán

A legvendégszeretőbb települések között található a svájci Grindelwald.

Tavaly több felmérés is készült a világ lakosságának bevonásával az életkörülményekről. Többek közt kiderítették, hogy melyek voltak a legélhetőbb városok a világon, valamint arra is fényt derítettek, hogy az európai lakosok hol szeretnek a leginkább élni.

Tekintse meg galériánkat a világ tíz legvendégszeretőbb településéről

 

település TOP 10 város Booking.com díj
Kapcsolódó cikkek