A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d’Or európai válogatóján, a világ legrangosabb szakácsversenyének döntője 2025 januárjában lesz majd Lyonban – közölte a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A magyar csapat a hatodik helyen végezve jutott tovább Lyonba / Fotó: Bocuse d’Or Official

A Bocuse d’Or európai válogatóját ezúttal a norvégiai Trondheimben rendezték meg március 19–20-án, a tét ismét nem kevesebb volt, mint a továbbjutás a lyoni döntőre. 

A magyar csapat magabiztos versenyzéssel biztosította a helyét a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjében, amelyet 2025 januárjában tartanak meg.

A kötelező alapanyagok hagyományosan a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki. Idén a tányértéma a rénszarvashús volt, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként. 

A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei és a froyai fésűkagyló voltak a kötelező elemei.

A magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese szerepelt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hunguestnél dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronzszobrot hozhatta haza Lyonból. 

A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki, így 

csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, és az egyik különdíjat is megnyerték. 

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia tréningjein felkészített versenyzőket az előző, sikeresen szereplő Bocuse-csapatok kiváló szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is is segítette tapasztalataival, ők a háttérből vettek részt a csapat felkészítésében. 

A magyar csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen is, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban.

Készül a magyar csapat versenyműve / Fotó: Bocuse d’Or Official

A magyar csapat magabiztosan versenyzett, példaértékűen vette azokat az akadályokat, amelyekkel a Bocuse d’Or-versenyzés jár. A folyamatosan változó versenyszabályzat, a szigorú megkötések, a számunkra szinte teljesen ismeretlen alapanyagok mind kihívást jelentettek, akárcsak a konyhai munkát felügyelő zsűri, amely most sem bánt kesztyűs kézzel a csapatokkal. 

De a Bocuse d’Or részben erről is szól – szögezték le a közleményben.

A legrangosabb szakácsverseny európai döntőjén ismét taroltak a skandináv országok:

  • 1. lett Dánia
  • 2. Svédország
  • 3. Norvégia

Különdíjat kaptak:

  • A legjobb tál: Magyarország
  • A legjobb tányér: Egyesült Királyság
  • A legjobb commis: Svédország

A sikeres európai válogató után a lehető legkomolyabb felkészülés kezdődik meg néhány hónap múlva, már a januári lyoni Bocuse d’Or döntőt célozva.