BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaszámol az Európa-bajnokságra készülő magyar szakács csapat

Felkészülten, a sikeres elődök tapasztalataival felvértezve érkezik a magyar csapat a Bocuse d’Or európai döntőjére Norvégiába. A világ legrangosabb szakácsversenyének előző Európa-bajnokságát Budapesten rendezték meg, ahol Dalnoki Bence és csapata ezüstérmes, majd a lyoni világdöntőn bronzérmes lett. A sikeres séf most a nemzetközi kóstoló zsűri tagja lett, a magyar csapatot most a tavaly őszi magyar bajnokság nyertese, Kelemen Roland séf vezeti.

A Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenyének európai döntőjét 2024-ben a norvégiai Trondheimben rendezik meg március 19–20. között, az oda készülő magyar Bocuse d’Or csapat szerdán a Sirha Budapest 2024 szakkiállítás keretében számolt be a több mint három hónapja zajló felkészülésről. 

SZÉLL Tamás; DALNOKI BenceBudapest, 2022. március 24.
Dalnoki Bence séf (j) és Széll Tamás coach a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjében a Sirha Budapest 2022 Nemzetközi Élelmiszeripari és a HoReCa szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2022. március 24-én.
MTI/Balogh ZoltánBudapest, 2022. március 24.Dalnoki Bence séf (j) és Széll Tamás coach a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjében a Sirha Budapest 2022 Nemzetközi Élelmiszeripari és a HoReCa szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2022. március 24-én.MTI/Balogh Zoltán
Az előző európai döntőn Széll Tamás instrukciói alapján főz Dalnoki Bence Budapesten. 
Fotó: Balogh Zoltán

A helyszín érdekessége, hogy két évvel ezelőtt a Sirha Budapest adott otthont az európai döntőnek, akkor a magyar csapat Dalnoki Bence vezetésével egészen a dobogó második fokáig menetelt, majd a következő évben a világbajnokságon a harmadik helyezést és a vele járó bronz Bocuse-szobrot is elnyerte.

A 2024-es magyar Bocuse d’Or csapatot Kelemen Roland séf vezeti, aki 2023 októberében a magyar döntőt megnyerte. A korábbi magyar bajnok, Dalnoki Bence is ott lesz Norvégiában, ahol a nemzetközi kóstoló zsűribe kapott meghívást.

A Bocuse-csapatot és a felkészülést bemutató sajtótájékoztatón Dalnoki Bence hangsúlyozta, hogy 

a magyarok 2016-ban Széll Tamás révén iratkoztak be a szakácsvilág nemzetközi élvonalába,

ami nagyon rövid idő, de minél többet igyekeznek ellesni a régóta sikeres nemzetektől.

A tudás- és tapasztalatmegosztás a versenyzők felkészítésének fontos eleme, többek között a svédek is így tudnak a világ élvonalában maradni, hogy a közös sikerért valóban közösen dolgoznak meg.

Jó úton járunk, hogy megszorongassuk, vagy akár übereljük a Bocuse d’Or legsikeresebb nemzeteit, az idei magyar versenyző felkészülését is népes szakértői gárda segíti

– mondta Dalnoki Bence.

Norvégiában a tengeri halételek és a rénszarvas specialitások hazájában két hét múlva kezdődő európai döntőre készülő Kelemen Roland séf elmondta, hogy szerencsére nagyon szereti a tengeri halakat, de a rénszarvasnyelv, -fartő és -lábszár, valamint a Norvégiában honos tőkehalfajta, a skrei és a másik kötelező alapanyag, a frøyai fésűkagyló elkészítésére alaposan fel kellett készülniük.

20211207_Hunguest Hotel Sóstó_Kelemen Roland_NYH_DF_KM-694520211207 Sóstó

Hunguest Hotel Sóstó séfhelyettese Kelemen Roland, aki a Bocuse d'Or versenyen a másodikhelyezett lett.

Fotó: Dodó Ferenc DF
Kelet-Magyarország20211207 SóstóHunguest Hotel Sóstó séfhelyettese Kelemen Roland, aki a Bocuse d'Or versenyen a másodikhelyezett lett.Fotó: Dodó Ferenc DFKelet-Magyarország
Kelemen Roland még hazai pályán, a nyíregyházi Hunguest Sóstó Hotelben. 
Fotó: Dodó Ferenc

A halas és húsos magyar versenytálat világszerte ismert magyar alapanyagokkal, többek között tokaji aszúval, kacsamájjal és őrölt piros paprikával kombinálják

– hangzott el.

A Bocuse d’Or világdöntőjére a tíz legjobban teljesítő csapat jut tovább Norvégiából, ahol 20 nemzet csapata méri össze tudását hamarosan.

A magyar csapat

A magyar csapat élén álló Kelemen Roland a debreceni Aranybika Szakközépiskolában tanulta a szakmát, ezt követően a hajdúszoboszlói Hunguest Hotelben dolgozott. Két éve erősíti Nyíregyházán a Hunguest Sóstó szállodát mint séfhelyettes. Tavaly mesterszakács címet szerzett. A csapat commis-ja a siófoki Fodor Noel, aki két éve végezte el a szakácsiskolát, és családja éttermében dolgozott, és oda is tér majd vissza a Bocuse d’Or után. A coach a Hungastnál dolgozó Szabó László, aki korábban kétszer is indult a Bocuse d’Or hazai döntőjén, szerepelt a nemzeti szakácsválogatottban is, több nemzetközi megmérettetésen is részt vett. A csapat elnöke Dalnoki Bence. A csapat felkészítésében részt vesz Széll Tamás, valamint Vomberg Frigyes is, valamint  a norvég séf, Christian Andre Pettersen, aki 2019-ben és 2021-ben is a bronz szobrot vihette haza a Bocuse d’Or lyoni döntőjéről. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.