Kína ideiglenesen kiterjesztette a vízummentességet hat európai országra, így Svájcra, Írországra, Ausztriára, Belgiumra és Luxemburgra. Rajtuk kívül Kína Magyarországot is a listára helyezte. Az ezekből az országokból érkezőktől csak útlevelet és repülőjegyet kérnek bemutatásra. A vízum nélkül Kínába való utazás azt jelenti, hogy a fenti országok útlevéllel rendelkező állampolgárai üzleti, turisztikai, család-, illetve barátlátogatási, valamint átutazási céllal legfeljebb 15 napig vízum nélkül is Kínában tartózkodhatnak 2024. március 14. és 2024. november 30. között, azaz a kísérleti program idején.

Inbound tourism peak in China
Vízum nélkül Kínába? A válasz: igen. Nemsokára a magyarok is élvezhetik az előnyét.
Vízum nélkül Kínába? A válasz: igen. Nemsokára a magyarok is élvezhetik az előnyét / Fotó: NurPhoto via AFP

Magyarország üdvözli az előrelépést a kínai–magyar kapcsolatokban. A vízummentesség megkönnyíti a nemzetközi utazást, és magasabb szintre emeli a két ország közötti barátságot. Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a CGTN-nek elmondta, hogy

Magyarország bízik abban, hogy a vízum ideiglenes eltörlése magasabb szintre mozdítja a kínai–magyar barátságot, és a két ország közötti utazók számát is megnöveli a következő hónapokban.

Az illetékes luxemburgi minisztérium is üdvözölte a vízum nélkül Kínába való utazás lehetőségét. A szervezet szerint a könnyítés több luxemburgi állampolgárt fog arra ösztönözni, hogy Kínába látogasson, és hozzájárul a személyes és a kereskedelmi cserekapcsolatok erősítéséhez is. 

Mivel jár a vízum nélküli utazás Kínába?

Az új szabályozás többhetes várakozási időt spórol meg a beutazás előtt az utazóknak, akiknek így a kínai turistavízum árát sem kell megfizetniük.

Az új politikából Európa és Kína gazdasági fejlődése is profitálhat. Az Európából Kínába irányuló befektetések még jelentősebbé válhatnak, ahogy az üzletemberek utazását megkönnyítik a két térség között. „A vízummentesség ezeknek a személyeknek kényelmesebbé teszi az üzleti utat, ami megkönnyíti a Kína és Európa közötti kétoldalú és beruházások további fejlődését” – magyarázta Huo Jianguo, a Kínai Világkereskedelmi Szervezet Tanulmányok Társaságának alelnöke a CGTN-nek.

A Ctrip online utazási platform adatai szerint az említett hat országból a Kínába irányuló beutazási turisztikai foglalások száma közel a kétszeresére emelkedett az előző évhez, és mintegy 40 százalékkal nőtt 2019 azonos időszakához képest. Közülük Svájcban, Belgiumban és Magyarországon több mint háromszoros volt a növekedés.

A vízummentesség pontos feltételeit Magyarország sanghaji főkonzulátusa honlapján olvashatják. 

Vízum nélkül érkeztek magyarok Kínába

Megérkeztek azok az első európaiak, köztük magyarok is Kínába, akiknek nem volt szükségük vízumra ahhoz, hogy belépjenek a távol-keleti országba. Legfeljebb 15 napig maradhatnak.