BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Historical buildings shed light on history in Italy

Ezek a turisták körében a legnépszerűbb országok

A kereskedelmi repülés fejlődése az elmúlt évtizedekben sokaknak elérhetővé tette a világ legtöbb országát, bár a koronavírus-járvány megtörte a turizmus lendületét. Azonban a pandémia lecsengésével ismét fellendült az iparág. Összességében Európa számít a legkeresettebb úti célnak.

Franciaország a legnépszerűbb a turisták körében, az országot tavaly 100 millióan keresték fel, míg Spanyolország a második 85 millióval. Az Egyesült Államok 67 millió külföldi látogatóval a harmadik helyet szerezte meg. Franciaország idén is megőrizheti vezető helyét, ugyanis július végén kezdődik a párizsi olimpia.

Historical buildings shed light on history in Italy
Fotó: Anadolu via AFP

Összességében Európa számít a legkeresettebb úti célnak, egyértelműen a kontinens vonzza a legtöbb turistát. Ugyanis lista első tíz helyéből hét – az ötödik Törökország egyszerre tartozik Európához és Ázsiához – található az öreg kontinensen. Ugyanakkor egyetlen afrikai, dél-amerikai vagy óceániai ország sem szerepel a Visual Capitalist felsorolásában.

A nyolcadik Kína évek óta a legnépszerűbb úti célok között van, de a turisták száma az elmúlt években drasztikusan visszaesett előbb a koronavírus-járvány, majd a szigorú járványvédelmi intézkedések kései kivezetése miatt. Emiatt a világ második legnépesebb országába érkező külföldi látogatók száma a 2019-es 65,7 millióról 2023-ra mindössze 35,5 millióra csökkent.

Az utazás és turizmus 2019-ben a több ezer milliárd dolláros üzletág volt, ami a koronavírus miatt 2020-ra a negyedére csökkent. Azonban a pandémia lecsengésével, majd a korlátozások kivezetésével az ágazat regenerálódott: a nemzetközi turizmus 2023-ban a járvány előtti szint 88 százalékát érte el, az előrejelzések szerint idén a 2019-es számok térhetnek vissza.

Magyarországon a 2023-as évet több mint egymillió vendégéjszakás plusszal zárták a magyarországi turisztikai szálláshelyek, melyek árbevétele a vendéglátással együtt infláció feletti mértékben növekedett. Az eredmény elsősorban a nemzetközi beutazóforgalom jelentős élénkülésének volt köszönhető, ugyanis külföldről 18 százalékkal több, 7,1 millió vendég érkezett.

Túlterhelt turisztikai fellegvárak: át lehet írni a bakancslistákat

Van megoldás a túlterhelt turisztikai fellegvárak, a túlturizmustól szenvedő városokra nehezedő tömegnyomás enyhítésére. Sikeres az osztrák példa: a Bécs és az Alpok között kialakított pufferzónába, a Wiener Alpenbe irányították a turisták figyelmét, mely egyre hatékonyabban vezeti el a tömegeket a két turistaparadicsomról. A túlturizmus nem betegség, csak tünet, de van rá orvosság.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.