BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javul a trend, de sokaknak még mindig túl drága egy hosszabb nyaralás

Vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek vakációt, azok arra többet szánnak a K&H biztos jövő index szerint. A válaszadók 71 százaléka pénzhiány miatt nem utazik el hosszabb nyaralásra.

Kedvező és negatív trendek is láthatóak a középkorúak utazási tervei alapján. Akik az idén nyaralást terveznek, azok arra a tavalyi 296 ezer forint után most 327 ezer forintot szánnak – írja közleményében a K&H.

Kevesebbeknek opció a hosszabb külföldi nyaralás/Fotó: Horváth Lilla

 

Megcsappant a belföldön tervezett utazások száma

Az utazási kedv is kedvezően változott: a tavalyi jelentős visszaesés után az idén az utazási kedv valamivel nőtt, bár a 2021-2022-es szintek még messze vannak. Főleg a belföldi utazások említése marad el a korábbiaktól a K&H biztos jövő index szerint, amely az első negyedévben ismét megvizsgálta, hogyan vakációznának, pihennének az idei szezonban a 30-59 éves korosztály tagjai. A kutatás egyértelműen negatív eredménye pedig az, hogy sokaknak nincs meg a kellő fedezete egy hosszabb nyaraláshoz.

Rosszabb a helyzet, mint két éve

Hosszabb, legalább ötnapos külföldi vagy belföldi utazásra a megkérdezettek 21 és 26 százaléka lát esélyt, azaz a többség nem tervez ilyen hosszú kikapcsolódást. Utóbbiak 71 százaléka ezt a pénzhiánnyal indokolta, míg tavaly 77 százalékuk mondta ugyanezt. Mindkét érték jóval meghaladja a 2022-es 58 százalékot. 

Az persze érthető, hogy minél magasabb a háztartás jövedelme, annál alacsonyabb arányban említették ezt az indokot, de még a magasabb kategóriába tartozó - több mint 500 ezer forintos nettó jövedelemmel rendelkező – háztartások több mint fele, 55 százaléka is az anyagi okokra hivatkozott.

A 300-500 ezer forintjukkal a közepes jövedelmi kategóriába sorolt válaszadók 80 százalékának, a még alacsonyabb jövedelműek 88 százalékának jelentene korlátot az anyagi helyzet ezen a téren.
A jövedelmi helyzettel összhangban az alacsonyabb végzettségűek körében 77 százalék említette a pénzhiányt, miközben a magasabb végzettségűeknek is több mint a fele - 56 százaléka – gondolta így.

 

Már a hosszú hétvége sem alapértelmezés

Az idén a megkérdezettek fele mondta azt, hogy az idén várhatóan el tud menni egy belföldi hosszú hétvégére. 2021 és 2022 első negyedévében jóval magasabb, 57 és 68 százalékos volt az arányuk. Hosszabb, legalább ötnapos belföldi pihenést már csak 25 százalékuk tart elképzelhetőnek, ami szintén jelentősen elmarad a korábbi 36 és 42 százalékos értékektől.

A hosszabb külföldi nyaralás a válaszadók ötödének opció

Rövidebb - maximum négynapos - külföldi utazás szintén mindössze 26 százalékuk számára opció, míg hosszabb külföldi utazással csak a válaszadók 21 százaléka számol. Ebben a két kategóriában nem történt jelentős változás, hiszen

rövidebb külföldi pihenésre 

  • 2021-ben 21,
  • 2022-ben 32,

hosszabb külföldi útra

  • 2021-ben 16,
  • 2022-ben 26 százalékuk

utazott el. Az idén a válaszok alapján a budapestiek 35 százalékának tud legalább öt napig külföldön nyaralni, míg a falvakban élőknek csak a 13 százaléka. A magas jövedelműek 31 százaléka tervez hosszabb külföldi utat, szemben a közepes és alacsony jövedelműek 17 és 9 százalékával.

K&H biztos jövő kutatás

A közleményben idézett K&H biztos jövő kutatás célja, hogy negyedévente bemutassa a 30-59 éves lakosság biztonságérzetében bekövetkezett változásokat. Az anyagi helyzet megítélésén felül a felmérés minden negyedévben különböző aktuális témákat vizsgál részletesen: az utazási kedv alakulását, a nyugdíj-kilátásokat és a nyugdíj-megtakarításra fordítható összeg nagyságát, a korosztály tagjainak lakhatási helyzetét és kilátásait, valamint a közlekedésről, ezen belül a közlekedésbiztonságról, járművek biztonságáról alkotott véleményét. A megkérdezettek száma negyedévente 500 fő, összetételük nem, kor, régió és településtípus alapján reprezentálja a 30-59 éves magyar lakosságot. A legutóbbi felmérés 2024. február 15-23. között készült.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.