BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Anonymous,Man,At,Checkpoint,In,Airport,Exploring,Luggage,On,Screen

A NAV segít bepakolni a poggyászt, hogy ne legyen gond a határon

Nyaralás előtt adódhat a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni. Milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összeszedte a legfontosabb szabályokat.

A határokon előfordulhat kellemetlenség, ha valaki nincs tisztában a vámszabályokkal. Mennyi készpénz lehet nálunk a határ átlépésénél? Cigarettából és alkoholból mennyit pakolhatunk a poggyászba? Mi a helyzet a gyógyszerekkel? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében tisztázta az aktuális jogszabályokat.

Man,In,Uniform,Standing,At,Counter,At,Checking,Point,And
poggyász
NAV
utazás
nyaralás
Miből, mennyi kerülhet a poggyászba? A NAV segít! / Fotó: Shutterstock

Nem mindegy az úti cél

A szabályok közötti eligazodáshoz figyelembe kell venni az úti célt. Ugyanis az Európai Unió határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra más-más szabályok vonatkoznak. Ha valaki az Európai Unió tagállamai között utazik, akkor alapesetben a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások. Vannak azonban olyan áruk – veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, gyógyszerek, önvédelmi, sport és vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek, illetve a háziállat utaztatása –, amik korlátozáshoz, engedélyhez kötöttek.

Érdemes igazolást kérniük orvosuktól a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek, mert 

csak az orvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaikra. 

EU-n belül házikedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldre, amit állatorvos állított ki.

Javul a trend, de sokaknak még mindig túl drága egy hosszabb nyaralás

Vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek vakációt, azok arra többet szánnak a K&H biztos jövő index szerint. A válaszadók 71 százaléka pénzhiány miatt nem utazik el hosszabb nyaralásra.

Állatok után könnyen jöhet a bírság

Speciális szabályok vonatkoznak többek között a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokra, azok élő és élettelen egyedeire, valamint a belőlük készült termékekre, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Ezek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országban alapvetően tilos vagy engedélyhez kötött. Egyes ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont-, teknőspáncél- vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság, és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható.

Az utasok poggyászában a növény-egészségügyi rendelkezések alapján növények, növényi termékek az Európai Unió területére nem, vagy csak a vármegyei kormányhivatal növény-egészségügyi határállomása által véglegesített közös beléptetési okmány (KEBO) kíséretében hozhatók be. Ez alól 

kivétel az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz, melyek mennyiségi korlátozás nélkül, továbbá a személyes fogyasztásra szánt növények, melyek 5 kilogramm per fő, vagy az 1 darab per fő (például 5 kilogramm alma, vagy 1 darab dinnye) mennyiségben hozhatók be. 

Egyáltalán nem hozható be azokból a növényekből, növényi termékekből, amelyek nem fogyaszthatók el. Ilyenek például a vetőmagok, élő növények, koszorúk. Szintén nem hozhatók be a tapadó talajjal szennyezett termések és növényi részek.

Európai Unión kívüli országból állati eredetű élelmiszerek, mint például a nyers hús, hentesáru, hústartalmú élelmiszerek, tej és tejtartalmú termékek behozatala az állati betegségek esetleges terjesztése miatt kockázatos, ezért szigorú szabályokhoz kötött. A szabályok megsértése esetén előfordulhat e termékek visszafordítása, elkobzása, illetve megsemmisítése. Az unió külső határszakaszán működő vámszervek ellenőrzik e termékek magánszemélyek általi behozatalát, a belépési pontokon figyelemfelkeltő plakátokon keresztül is tájékozódhatunk a vonatkozó hatályos szabályokról.

Kiutazáskor – az utazás idejére összekészített élelmiszercsomagban – szintén nem ajánlatos magunkkal vinni állati eredetű termékeket, mivel azok bevitelét a az EU-n kívüli országok általában tiltják, vagy szintén szigorú feltételekhez kötik.

Óvatosan az alkohollal és a cigarettával

Az EU-n belül a jövedéki termékek – például alkohol, cigaretta, üzemanyag – nem kereskedelmi célú szállításához magánszemélynek nem szükséges engedély. A nem kereskedelmi cél megítéléséhez elsősorban mennyiségi korlátozásokat kell figyelembe venni. 

Mennyiségi határérték például 800 szál cigaretta, 200 szál szivar, 110 liter sör vagy például 90 liter bor, pezsgő. 

Behozható és kivihető a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyagon felül kannában, járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag. A mennyiségek mellett azonban több egyéb feltétel határozhatja meg, hogy egy magánszemély saját – nem kereskedelmi célú – felhasználására szolgálnak-e a poggyászban lévő jövedéki termékek. Ilyen például a birtokban tartás indoka, a szállítás módja, a termék jellege, és a termékről rendelkezésre álló dokumentumok: számla, nyugta.

Harmadik országok esetében szigorúbbak a szabályok

A behozatali szabályok szempontjából az sem mindegy, hogy az unión kívülről mivel utazunk Magyarországra. 17 éves kor felett légi úton például 200 szál, egyéb úton 40 szál cigaretta, 16 liter sör, 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, közúti és vasúti forgalomban 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. 15 év alatti utasoknál – az utazás módjától függetlenül – 150 euró az értékhatár.

Ha úti célunk az EU-n kívülre esik, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani. 

Ezekről a szabályokról a magyarországi diplomáciai képviseletek adnak felvilágosítást.

Fontos: a készpénzből nem lehet nálunk túl sok!

A készpénzre is figyelni kell: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 

10 000 euró vagy ennél több készpénz 

– akár különböző pénznemekben – vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz van, köteles azt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép. Az értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk mellett a legalább 90 százalékos aranytartalmú érmék és a legalább 99,5 százalékos aranytartalmú aranyrudak, aranyrögök, aranyszemcsék is beleszámítanak az értékbe.

Általános forgalmi adó alól mentes az Európai Unión kívül élő utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként az Európai Unió területéről kiviszi.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.