BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljesen magától értetődő, hogy a magyar fiatalok már nem kártyával fizetnek, és ez így van a külföldi strandokon is

A magyarok 84 százaléka kártyával vagy okoseszközzel tervez fizetni külföldi utazásán.

A magyarok 40 százaléka tervez idén külföldi nyaralást, a legnépszerűbb úti célok pedig fej fej mellett Olaszország és Horvátország az OTP Bank szerint. A leghosszabb külföldi utazására a válaszadók csaknem fele 80 és 320 ezer forint közötti összeget szán személyenként, és a magyar utazók 84 százaléka kártyával, okostelefonnal vagy okosórával fizet majd a nyaralóhelyen. Közülük 27 százalék a mobilfizetést preferálja, amellyel a megkérdezett országok élmezőnyébe tartozunk – jelzi előre a Visa a 2024. évi kelet-közép-európai utazási és fizetési szokásokat vizsgáló felmérése alapján, amely hét régiós ország, köztük Magyarország lakosainak megkérdezésével készült. 

The,Family,Goes,To,The,Beach
Fotó: Shutterstock

A megkérdezett kelet- és közép-európai országok utazói, akik külföldön fizetésre használják a kártyájukat, érzékelik annak előnyeit, különösen a kártyás vásárlás által nyújtott kényelmet (61 százalék), a gyorsaságot (55 százalék) és azt, hogy elkerülhetik a készpénz elvesztésének kockázatát (54 százalék). Ezeket az előnyöket a magyar válaszadók még nagyobb hányada emelte ki: a kényelmet 73 százalék, a gyorsaságot 70 százalék és a készpénzmentesség biztonságát 53 százalék jelölte meg. 

A Visa tanulmánya szerint a magyar fiatalok is szívesen fizetnek mobillal, különösen a 18–25 év közötti válaszadók, akiknek 39 százaléka tervezi, hogy okostelefonnal vagy okosórával fizet utazása során.  

„Ahogy a technológia átalakítja a világunkat, úgy változnak a fogyasztók igényei és viselkedése is. A fizetési módoknak pedig lépést kell tartaniuk ezekkel igényekkel. A Visa tanulmányából kiderül, hogy okoseszközeinket nap mint nap arra is használjuk, hogy könnyedén fizessünk, akár külföldön is. A mobilpénztárcák, amelyek különösen népszerűek a kelet-közép-európai fiatal – 18–25 éves – utazók körében, a Visa rendszereinek és hálózatának biztonságát élvezik.

A megkérdezettek többsége Olaszországba, Horvátországba vagy Ausztriába szeretne ellátogatni. Idén átlagosan hét napig nyaralunk majd, a külföldön töltött időt pihenésre (56 százalék) és városnézésre (57 százalék) fordítjuk, 

de az utazók 18 százaléka  barátokat, családtagokat látogat meg. 2023-hoz képest némileg csökkent azoknak a száma, akiknek az utazása elé az infláció és a megélhetési költségek emelkedése akadályt gördít, idén ez 23 százaléknyian nyilatkoztak így, míg tavaly 26 százaléknyian . Emellett a magyarok fele akár két-három külföldi utazást is tervez,  a legtöbbet a főszezonban, aminek fő okaként a barátokkal, családtagokkal való szabadságok összeegyeztetését nevezték meg. 

A Világgazdaság arról is írt, hogy vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek vakációt, azok többet szánnak rá.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.