BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felszolgálási díj: maximum 15 vagy 20 százalék lehet januártól

Kettős rendszerű, limitált felszolgálási díjat vezet be 2025. január elsejétől a vendéglátóipart is felügyelő nemzetgazdasági tárca. Cégeknek 20, magánszemélyeknek maximum 15 százalékos szervizdíj számolható fel a helyben történő fogyasztás esetén, kivéve az önkiszolgáló egységeket. A borravaló továbbra is önkéntes marad.

Megjelent a Magyar Közlönyben a felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól szóló rendelet, amely január 1-jén lép életbe.

felszolgálási díj
Felszolgálónak kell az ételt, italt kivinnie: a felszolgálási díj csak ekkor érvényesíthető / Fotó: Hegedüs Márta / Mediaworks

Cégnek és magánszemélynek más a mérték

A Nemzetgazdasági Minisztérium által jegyzett jogszabály maximalizálja a vendéglátásban alkalmazott felszolgálási díj mértékét, és az egységes jogértelmezés érdekében a felszolgáló fogalmának meghatározását is tartalmazza. 

A felszolgálási díj alkalmazásának feltétele ugyanis konkrétan és röviden a felszolgáló közreműködése.

A felszolgálási díj mértékét kétféleképpen határozza meg a rendelet:

  • 20 százalék akkor, ha az értékesítés másik adóalany vagy nem adóalany jogi személy részére történik, és a vendéglátóhelynek számlakiállítási kötelezettsége van, tehát cégeknek,
  • 15 százalék minden más esetben, tehát a magánszemélyeknek. 

A vendéglátóhelyek továbbra is maguk döntenek a felszolgálási díj alkalmazásáról, 

és ha alkalmazzák, a fenti értékeknél alacsonyabb mértékű felszolgálási díjat is megállapíthatnak, de magasabbat nem. A felszolgálási díj tartalmazza az áfát, és minden esetben elkülönítetten fel kell tüntetni az összegét a nyugtán, számlán. A felszolgálási díjat a vendégnek meg kell fizetnie, a borravaló továbbra is önkéntes.

Mint arról korábban írtunk: a szakmai szervezetek által is támogatott módosításnak köszönhetően így nem csak a munkavállalók által megkeresett összeg emelkedhet, de nagymértékben nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is. A magánszemélyek fogyasztására vonatkozó 15 százalékos maximum mérték 

a kisebb forgalmú, jellemzően családi vendéglátó egységek versenypiaci helyzetének erősítéséhez járul hozzá.

A felszolgálási díj nem borravaló

A Gazdasági Versenyhivatal kénytelen volt bővebb információval szolgálni a rendelet megjelenése apropóján, mert több cikk is megjelent a vendéglátóhelyek által alkalmazott felszolgálási díj, más néven szervizdíj szabályozásával kapcsolatban. 

Ezekben a cikkekben 

több esetben összekeverték a szervizdíjat az önkéntesen adható borravalóval.

A GVH mindezek miatt elővette még a nyáron közzétett részletes tájékoztatóját a témában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.