Jön a kórház-konszolidáció

Egészségügy | Vállalatok

A kabinet 56 milliárd forintot hagyott jóvá a kórházak adósságrendezésére. A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint szeptember végén a tartozásállományból 39,4 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel, beleértve a járó- és fekvőbeteg-szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket is. A felsőoktatási intézmények közül a Pécsi Tudományegyetem tartozásállománya augusztusban 998 millió forint volt, szeptemberre azonban 1,3 milliárd forintra duzzadt. A budapesti Honvédkórház adóssága szeptemberben 3,2 milliárd forintot tett ki, 532 millió forinttal többet, mint egy hónappal korábban.

Jön a kórház-konszolidáció

A kormány döntött arról is, hogy azoknál az intézményeknél, amelyek strukturális változtatásokat hajtanak végre, rendezik a 30 napon túli adósságokat, de azokat a kórházakat is támogatják, amelyek az ellátás színvonalát növelő változtatásokat hajtottak végre. A 39,4 milliárd forintból 200 millió az állammal, 100 millió pedig a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozás. A fennmaradó 39,1 milliárd forint szállítókkal-szolgáltatókkal szembeni tartozás, amelyből 700 millió forint államháztartáson belülre irányul – derül ki a MÁK adataiból.

Az adatszolgáltatásra kötelezett 663 intézményből valamennyi teljesítette ez irányú kötelezettségét. Az adós intézmények száma októberben 342, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozása 151 intézménynek van az államkincstár kimutatása szerint. A kórházak közül a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központban egy hónap alatt 1,6 milliárd forintról 1,8 milliárdra nőtt az adósságállomány, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház pedig egy hónap alatt 212 millió forint tartozást halmozott fel.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

A várakozásoknak megfelelően döntött a Moody's Magyarországról

Ezzel befejeződött Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálati sorozatának első szakasza.

Közel 250 milliárd forint ment el eddig a koronavírus elleni védekezésre

A pénzügyi akciócsoport azon dolgozik, hogy a vírus által előidézett helyzethez igazítsa a költségvetést – mondta a pénzügyminiszter.

Ideiglenes állami támogatások vállalatok számára

Ideiglenesen elérhető állami támogatási lehetőségekre vonatkozó keretszabályozást tett közzé az Európai Bizottság a koronavírus-járvány által okozott gazdasági változásokra reagálva.

A moratórium kihasználása mellett érvelnek az MNB szakértői

Az eredetihez képest nem növekszik a törlesztőrészlet, viszont a most elmaradt törlesztéseket a veszélyhelyzet elmúltával meg kell fizetniük az adósoknak.
Világgazdaság Piactér