Közös vendégcsalogató
Rengeteg a kiaknázatlan lehetőség a hazai borturizmusban, ezért indította útjára öt évvel ezelőtt a nyitott pincék rendezvénysorozatot, s ennek keretében a pünkösdi bortúrákat a Magyar Borok Háza. A társaság ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy a rendezvény sikerein felbuzdulva az idén nyáron létrehozták a Nyitott Pincék Szövetséget, amelyhez eddig ötven hazai pincészet csatlakozott, s még további 100-150 tagra számítanak.
Nyikos István elmondása szerint a szövetség célja, hogy népszerűsítse a magyar borokat és a kulturált borfogyasztást, elősegítse a hazai borturizmus fejlesztését. A résztvevők arra törekszenek, hogy az adott tájegységre jellemző jó minőségű borokkal, ételekkel, programokkal várják a vendégeket, kulturált körülmények között. A dolognak azonban van anyagi vonzata is, hiszen a szövetség tagjainak évente 50 ezer forint tagdíjat kell befizetniük. Ebből a pénzből finanszírozza a szövetség a pincék marketing- és reklámakcióit, az internetes megjelenést, valamint azt a CD-t, amely hamarosan megjelenik a borturizmusban érdekelt pincészetek legfontosabb paramétereivel, fényképével.
A borturizmus fellendítéséhez azonban a jó boron kívül hozzáértő emberek is kellenek, akik nemcsak a borvidékeket, azok jellemzőit, a fajtákat ismerik, hanem a borfogyasztás kultúráját, a kóstolás technikáját is -- hangsúlyozza Nyikos István. Mindezeket az ismereteket különféle tanfolyamokon meg lehet szerezni, a Magyar Borok Háza egyike ezeknek a helyeknek. Az alapismereteket két nap alatt, húszórás képzés keretében, a középfokot tíznapos kurzuson, száz óra alatt lehet megszerezni. Akik már nagyon értenek a borokhoz, azok két nap alatt -- ha sikeresen veszik az akadályokat -- megszerezhetik az okleveles borbírálói címet.
K. K.


