Sorvezető új kiadvány műtárgypiaci kezdőknek

Műtárgy | Vállalatok

Műtárgypiaci trendekkel és műgyűjtési stratégiákkal foglalkozó konferenciát tart november 14-én a Művészetek Palotájában a Műtárgy.com műkereskedelmi hírportál. Az eseményen mutatják be a magyar művészek hazai és nemzetközi árverési piacokon mérhető teljesítményét, azaz leütési árait elemző, A magyar aukciós piac című nyomtatott kiadványt is, amely a műgyűjtéssel most ismerkedőknek hiánypótló, eligazodást segítő elemző anyag. A kötetet Kollmann Szilvia, a weboldal tulajdonosa és Szergej Glekov alkalmazott matematikus jegyzi. Kollmann Szilvia hároméves elektronikus banki és hatéves nagyvállalati banki tapasztalat után, családi műkereskedelmi múlttal alapította meg 2011-ben a Műtárgy.com céget, amely a hazai műkereskedelem vezető műtárgyhirdetési és hírportálja.

Emellett a Műtárgyak éjszakája projekt ötletgazdája és igazgatója, valamint ehhez kapcsolódóan a Műtárgybefektetés.hu weboldal és műtárgypiaci előadások, programok szervezője. Szergej Glekov a nemzetközi műtárgypiaci elemzésekkel foglalkozó Skate’s Art Market Research kutatásvezetője volt, piackutatással, piaci elemzések írásával és a műtárgypiac teljesítményének mérhetőségével foglalkozik. A most megjelenő kiadvány összeállítása során nemzetközi adatbázisok, például az Artprice mellett a Műtárgy.com saját adataira támaszkodott.

A kötet szerzői toplistákat állítottak össze, amelyekből kiderül, kik a legdrágább élő és nem élő művészek (ezt a meghatározást pontosabbnak érezték a korábbi klasszikus/kortárs felosztásnál), melyik a száz legdrágábban eladott mű a világban, és melyek voltak a magyarországi aukciókon. Adatok és ábrák tanulmányozásával, elemzések feldolgozásával könnyebben választ találhatnak a gyűjtők arra a gyakori kérdésre, hogy mely művészektől érdemes – befektetési szempontokat is figyelembe véve – műtárgyat vásárolni.

A novemberi konferencia a gyűjteményépítés lépésein és a különböző gyűjtői motivációkon, valamint a hazai aukciós piac jellegzetességeinek számbavételén túl kitér a hamisítás elleni küzdelem és a műtárgyvédelem aktuális kérdéseire is. A tematika összeállításában a konferencia szervezőinek segítséget nyújtott a Műtárgy.com szervezésében nemrégiben lezajlott beszélgetéssorozat tapasztalata, ahol három telt házas estén körvonalazódott, mely kérdéskörök érdeklik leginkább azokat a gyűjtőket, akik egyúttal szeretnék megérteni a piac működési mechanizmusait is.

A portál egyébként nemcsak aukciósházaknak ad katalógus bemutatására lehetőséget, hanem fix áras termékeket is kínál, és magánszemélyeknek is lehetőségük van arra, hogy három műtárgyat díjmentesen hirdessenek.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.

Ők a legjobban kereső focisták

Az első helyen nincs nagy meglepetés.

Korrupcióellenes ügynökséget támogatna a FIFA

Gianni Infantino szerint a szövetség anyagilag is támogatna egy olyan ügynökséget, amely a sportban lévő korrupció ellen küzd.
Világgazdaság Piactér