A Fidesznek annyira megtetszett a bankárvilág kifejezés, hogy újabban Orbán Viktor is ezzel igyekszik jellemezni a kormányoldaliakat. Holott korábban azt lehetett hinni - tehát tévesen -, hogy az effajta szóvirágok nemhogy elsősorban, de kizárólag a párt harcosainak vannak fenntartva. Azonban úgy tűnik, az ellenzék vezető ereje hiába igyekezett néhány hónapja csapatokba szervezni politikusait - a szimpatikusoktól a szimbolikusokig -, változatlanul mindenki ugyanúgy beszél ugyanarról.

Éppenséggel van miről.

A héten például Draskovics Tibor belépője volt napirenden. A miniszterelnök és csapata nyilván érezte, hogy muszáj valamit mondania az új műsor főszerepére szegődött új férfinak, különben lesz nemulass és forintmizéria. Ezért a kijelölt pénzügyminiszter az apró ellentmondásra fittyet hányva - emberünk tudniillik még nem tagja a kabinetnek - kormányszóvivőinek nevezett rendezvényen hirdetett 120 milliárdos megszorító csomagot. (Korábbi értekezésünk újabb megerősítést nyert: egy szocialista pénzügyminiszter - egy pakk.) Kár, hogy mint utóbb bebizonyosodott, a csomag tartalmának mibenlétéről halvány segédfogalma sincs senkinek. De hát február végéig van idő, addig csak kiötölnek - vagy -hatolnak - valamit (miközben a lakosság is vidáman "brénsztormingol").

Draskovics Tibor mindazonáltal nem startolt rosszul. Abból a szempontból okvetlenül rendben lévőnek tűnik az "antré", hogy a szocialistákat sikerült maga mögé állítania. Az MSZP prominensei persze abban bíznak, hogy a leendő tárcavezér nem csupán most, hivatalba lépését megelőzően kíváncsi észrevételeikre és igényli támogatásukat. A helyzet szinte idilli, így már csak az a kérdés, meddig tart az egyetértés a mostanság jellemző "vérzivataros" időkben. (GA)