Nehéz döntés előtt áll az Európai Bizottság. Kedden színt kell vallania, hogy akkor induljon-e jogi eljárás a közös valuta tartópillérét jelentő stabilitási paktum szabályait felfüggesztő pénzügyminiszterek ellen. Szó mi szó, a novemberi Ecofin-döntés is bátor - ellenben a bizottság jogi tanácsadóinak múlt heti állásfoglalása szerint szerződésszegő - volt.

Emiatt most igencsak vakmerő lépésre kényszerülhet az Európai Unió "kormánya", hiszen a jogi eljárás nem mást jelent majd, mint szembefordulást a közösség két meghatározó hatalmával, a deficitszabály-sértő Francia- és Németországgal. A legtöbben a felvetésre is legyintenek: ugyan már, mindig és úgyis az történik, amit a "nagyok" akarnak. Pedro Solbes, a testület gazdasági és monetáris ügyekben illetékes tagja azonban hajthatatlannak látszik. Személy szerint az Európai Bíróság elé vinné a paktumbefagyasztás ügyét, miután a bizottság nem boldogult a renitenskedőkkel, noha legfőbb feladata, hogy őrködjék a közösségi szabályok betartása felett. Nemtetszését nyilvánította ki Párizs és Berlin magatartásával kapcsolatban Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (egyébként francia) elnöke is. Szavaiból az derült ki, hogy szentírásnak tekinti a GDP 3 százalékában megszabott deficithatárt, amit - megfogalmazása szerint - teljes mértékben tiszteletben kell tartani.

Az érintettek - Francia- és Németország illetékesei - egyelőre feltűnően hallgatnak. Okkal, hiszen valóban szabályt sértenek, és nincs az a bírósági döntés, amely változtathatna ezen a tényen. Ám gyaníthatóan erőt is gyűjtenek az előttük álló költségvetési csatákra, amelyek az idén és jövőre bizonyára próbára teszik a (régi és új) tagországok idegeit. (KoM)