Elsősorban az új pénzügyminiszter belépőjére figyeltek a gazdasági élet szereplői a múlt héten. Néhány pénzpiaci aktor - bízva a hagyományokban - el is kezdett a forint ellen játszani, mondván, Draskovics sem fogja elkötelezni magát a kiigazítás mellett. Bár a beszédet senki nem értékelte a következetes gazdaságpolitika melletti határozott kiállásként, azért egy további 120 milliárd forintos megtakarításra tett ígéret elhangzott. Összességében kedvezően reagált a piac az új pénzügyminiszter belépőjére. A beszéd kezdetén volatilis lett az árfolyam, majd hirtelen 268 forintról 266 alá erősödött a hazai fizetőeszköz kurzusa, ami a forint gyengülésére játszó szereplők pozíciózárásaira utal. A következő napokban megmaradt a nemzeti valuta volatilitása, de pénteken 265,5 forint/eurós árfolyamon zárt.

A pozitívumot paradox módon valószínűleg az jelentette, hogy a pénzügyminiszter jelentősen felfelé módosította az idei hiánytervet, amit a piac a tényekkel való szembenézésként és az őszintébb kommunikáció első jeleként értékelt. Ezzel együtt a 4,6 százalékos GDP-arányos hiányterv azt jelenti, hogy az idén sem lesz jelentős megszorítás a költségvetésben. Az idén sem, mert a tavalyi adatok szintén ezt mutatják. A 2003. év egészében a költségvetés 200 milliárd forinttal magasabb deficittel zárt, mint a tervezett. Nem indul jól majd az idei év sem: januárra 230-250 milliárd forintos államháztartási hiányt vár a Pénzügyminisztérium, melynek okai természetesen ismét csupán az "egyszeri tételek" (az autópálya-építések kifizetése, a Gripen gépek bérleti díjának utalása, a lakás- és a decemberben elmaradt agrártámogatások kifizetése) lesznek. Ezek a PM szerint mintegy 100 milliárd forinttal dobják meg az amúgy "szokásos" januári hiányt. Ugyanakkor a tények nem támasztják alá teljes mértékben a minisztériumot: tavaly mindöszsze 44,4 milliárd, egy évvel korábban pedig 75,3 milliárd forint volt az államháztartás január végi deficitje, így a tárca idei prognózisa legalább 150-180 milliárd forinttal rosszabb a "szokásosnál".

Essék szó kedvezőbb hírekről is: a gazdaságstatisztika jó adatokat közölt a külső egyensúlyi pozíció alakulásáról. A friss számok szerint megtorpant a folyó mérleg hiányának látványos növekedése novemberben. (MI)