Jogilag hetven százalékban nyitott a magyar földgázpiac, hiszen a tavaly év végén megjelent, úgynevezett feljogosítási rendelet szerint valamennyi nem lakossági gázfogyasztó számára adott a lehetőség, hogy szolgáltatót váltson, vagy ne váltson, hanem a régivel új szerződést kössön, már piaci alapon.

Az a bizonyos magyar ördög azonban ezúttal is a részletekben rejlik. A nagyfogyasztóknak ugyanis papíron március 31-ig kell bejelenteniük piacra lépési szándékukat, a tároló- és szállítótársaság viszont február 1-jéig várja az idei kapacitásigényeket, a gyakorlatban tehát már csak két hetük van a szabadpiaci beszerzést fontolgató fogyasztóknak. Ezután pedig majd csak ősszel lesz lehetőségük közüzemi szerződésüket felbontani.

Apropó, közüzem. Ez is a piacnyitás speciális magyar velejárója, hiszen a legújabb - egyébként szintén január 1-jével életbe lépett - uniós energiaipari direktíva nem ismeri a kettős piacot, vagyis nincs szabad- és közüzemi piac. Ez egyébként azt is jelenti, hogy a májusi csatlakozást követően a gáz- és az árampiac szabályozását is át kell alakítani, hogy megfeleljen a közösségi normáknak.

Szakértők szerint azonban nemcsak az időhiány, hanem a kínálat szűkössége is akadályozni fogja a versenypiac gyors növekedését. A hazai kitermelésű gázt leköti a közüzemi ellátás, vagyis a szabadpiacon alapvetően importgáz versenyez majd importgázzal. Sőt, orosz gáz orosz gázzal. Már csak az lehet a kérdés, hogy melyik irányból érkezik az orosz gáz, Ukrajnán át Beregdarócnál, vagy Ausztria felől, Baumgartennél.

Az importkapacitások elosztásának szabályozását egyébként az energiahivatal december utolsó napjaiban átalakította. A piac nyomására az ma kedvezőbb lett, mint eredetileg volt a piacra lépők szempontjából. A korábban lekötött teljesítmény nagyobb hányadát lehet ugyanis egyelőre az ukrán-magyar határon igénybe venni. Akárhogyan is, a hasonló ellentmondásokkal terhelt árampiac egy év alatt 18 százalékos mértékben megnyílt, a szabadpiaci fogyasztók az energiahivatal számításai szerint több milliárd forintos költségcsökkentést tudtak elérni. Hasonló eredménnyel minden bizonnyal a földgázpiacon is elégedettek lennének a nagyfogyasztók.