A politikusok oldalfüggetlenül rajonganak a párbeszéd kifejezésért. Ezt is a Fidesz kezdte, amikor két ciklussal korábban kitalálta, hogy vitairatnak becézett programját a polgárokkal folytatott párbeszéd keretében tökéletesíti. Sok értelme nem volt ennek, viszont igen jól hangzott.

A szocialisták sem akarnak lemaradni. Noha nem egyértelmű, hogy ők kikkel óhajtanak oda-vissza alapon kommunikálni, mégis tény: párbeszédük folytatódik. Legalábbis így nevezték el azt a nagyszabású rendezvényt, amelyen szinte minden karizmatikus MSZP-s - mínusz Gyurcsány Ferenc, plusz a miniszterelnök - az európai parlamenti választási kampányba illő válaszokat keresett a jelentőségteljes "hogyan tovább, Magyarország?" kérdésre. A miniszterelnök elárulta: modern Magyarország lesz itt, és modern baloldal kormányoz tovább szakadatlanul, hiszen a szocialisták választások sorát nyerik meg az elkövetkezendő esztendőkben. (Csak szeretnétek - gondolta magában az ellenzék.)

Medgyessy Péter megint erősödni látszik. A minisztercserékből rendre jól jön ki, legközelebbi bajtársai mind feljebb emelkednek - az ideológus-sportminiszter után most Draskovics Tibor robbantott -, miközben szegény MSZP-elnökségnek be kell érnie a kormányfő utólagos magyarázatával. A hírek szerint a párt prominensei mérgesek voltak emiatt, de aztán megnyugodtak. Közben talán eszükbe jutott: ha ez így megy tovább, a pártelnököt is a korábban lesajnált párton kívüli nagyember jelöli majd ki. Persze kérdés, tényleg beletörődtek-e a fejleményekbe. Ami ugyanis a következő esztendőkben történhet - hátha a magyar gazdaság stabilizációja és felvirágoztatása érdekében -, annak sikere azon múlik, hajlandóak-e támogatni a szocialisták a Medgyessy, Draskovics duót. (GA)